Västeuropas kust 18/19

Vår första riktigt långa resa blir utmed Atlantens kust ner till sydvästra hörnet av Portugal. Som relativa ”nybörjare” i husbil så är det en del att sätta sig in i. Därför lite bakgrund till vårt val av resmål.

Efter inköp av vår första hb hösten -15 började jag (LO) gräva ner mig i de husbilstidningar som fanns, nya som gamla. I en sådan tidning läste jag ett reportage från ”Freedom Traveler”, och deras resa Europa runt. Där föddes hela idén. Första steget, att övertala min kära hustru. Och en dag i början mars -17 så kom det förlösande ordet från Eva, ”Ok, vi kanske ska dra”!

Vid den tiden hade vi också bytt ut vår Eura till en Pilote med lite högre standard (även om vi gillade vår Eura). Efter detta satte den egentliga planeringen för vår Europa-trip igång, halva resan är ju planeringen. Jag som pensionär hade inga problem att söka ledighet (beviljad) men Eva som yrkesverksam utanför hemmet var tvungen att ta ett viktigt beslut. Skulle vi klara det ekonomiskt med en statlig månadspeng? Skulle vi klara av att samsas på en sån liten yta i 4 -5 månader? Och inte minst, hur gör man där ute i stora Europa när man kommer med sin husbil? Kan man sova tryggt för sin egen del och kan man sova tryggt för sitt kära hem här hemma? Många frågetecken att räta ut innan avresedatum.

Nu, augusti -18, ett och halvt år senare, verkar det mesta vara klart. En ekonomisk ”buffert” är fixad för eventuellt större utlägg. En månadsbudget är lagd utifrån de ramar vi har. Eva har sagt upp sig från jobbet, (dock inte pensionär ännu). Vi tycker vi har lärt oss våra olika roller på detta minimala utrymme, även Elsa har funnit sin idealplats för nattsömnen. Bilen är säkrad genom ett bra larm. Däcken ska bytas till M/S friktionsdäck, så en eventuell hemresa mitt i vinterväglag är möjlig. Varför har vi inte anledning att gå in på. Gasoltuberna är utbytta mot fasta tankar för LPG. GPS genom TomTom är inköpt (bra julklapp, tack). Bagaget är trimmat för att passa 3500 kg, det gäller att bara ha det mest nödvändiga, att leva ”minimalistiskt” är en utmaning i sig. Huset här hemma lämnas i trygg förvissning om att vår student i gårdshuset kommer att ha koll på det mesta, (blivande polis). Dessutom har jag lusläst alla tidningars resereportage och via husbilsklubben haft direktkontakt med några vana resnärer. Så nu känner vi oss redo och kan forsätta texten i presens.

Vår plan är att färdas utefter Europas västkust, i lagom takt vilket för oss betyder 15 – 25 mil per resdag. Vi har inte bråttom, vill vi så har vi tid att stanna och ”bara va”.

Den här resan börjar egentligen först nere vid dansk/tyska gränsen eftersom vi sommaren -17 gjorde Jylland runt. Följ oss gärna genom vår blog. Inlägg finns att hitta i Arkivet, i höger fält om du sitter vid en dator, längst ner om du använder mobil. Reseinläggen från resan börjar i slutet av okt -18. Klicka här!

Bilder från platser utmed vår resrutt och som vi tyckte var lite speciella finns i vårt Fotogalleri.

Dessutom har vi dokumenterat alla de platser vi övernattade vid. Kanske några som passar andra.

Vår resaplan höll inte då vi fick återvända hem på grund av dödsfall. Men vi hann med 100 resdagar och har fått smak för fler resor.

Hoppas ni uppskattar våra texter o bilder!