Vårt gårdshus

På de allra flesta äldre gårdar, stora som små, finns små gårdshus som används till allt möjligt. Så även på vårt lilla gods. Det har använts till slakthus, tvättstuga, hönshus, plats för reparationer och sist men inte minst som förråd av allt möjligt (och omöjligt).

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild1.jpg

Så småningom växte en idé fram att det kanske skulle kunna gå att göra något åt det lilla huset. Efter en hel del ritande på lämplig lösning så revs i stort sett allt ut och en renovering påbörjades. Endast ytterväggarna och fönstren fick vara kvar för att stugans karaktär skulle bibehållas. Idag finns innanför skalet en helt modern lite stuga på ca 30 m2 i bottenplan, med allt som behövs för ett behagligt liv.

Nu inför sommaren 2021 har vi uppgraderat vår stuga, satt pärlspont på väggarna, målat, bytt kyl/frys och satt ny pardörr som ytterdörr.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild2.jpg

Förutom allrum, köksdel och badrum finns på bottenplan också ett litet arbetsrum. På sommaren gör vi om det till ett sovrum med en säng på 200×105 cm.

På loftet finns tre sängar, två av dessa är lätta att sätta samman till en dubbelsäng. Det är lågt till taket men väldigt mysigt

Badrum med dusch, tvättmaskin, torktumlare och behaglig golvvärme.

Övriga delar i stugan värms upp/kyls av en luftvärmepump men också av en gammal hederlig köksspis. I denna har sommargäster till och med bakat pizza, inte dåligt! Ved ingår i hyran.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild7.jpg

Som grädde på moset har vi nu också en finsk bastu, naturligtvis vedeldad.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild8.jpg

Till stugan finns en egen liten trädgård med utemöbler och en liten grill. För den som tycker om att cykla så finns ett antal cyklar att låna. Gillar man kanoting så har vi en canadensare på 5,40 m nere vid Åsnen. Bredband (100/100) rakt in i stugan finns också! Till Teleborg och universitetet är det ca 16 km. Med bil ca 15 min, med buss ca 20. Det går 3 bussar in och lika många hem på eftermiddagen under skoltid, Länstrafik Kronoberg nr 241. Bussen passerar universitetet. Inga bussar under lördag söndag på denna linje. Hänvisar till Länstrafik Kronoberg, sök på ”Ringagården” till ”Teleborgs Centrum”. En del bussar mellan Växjö-Tingsryd (242) går över Tävelsås/Stenslanda, ett antal per dag. Men då är det ca 4 km till hållplatsen.

Så, från ett litet slitet förrådshus har det idag blivit vår ”Snick” som studenter kan hyra under terminstider. Uthyres helt möblerad med all utrustning i köket. På samma gång hoppas vi på kattvakter och någon som vattnar våra blommor. Perfekt för oss som vill ut och resa. Under sommar-månaderna har turister möjlighet att hyra in sig, då genom AirBnB.