Vildmarksvägen 2018

Sommarens husbilsresa riktade sig mot Stekenjokk och Vildmarksvägen, ”Wilderness Road”. Eftersom huvudmålet för resan var fjällvärden så tog vi sträckan upp till Vilhelmina som en transportsträcka. Andra resmål var också stopp i Falun och Budor, Norge.

Första dagsetappen gick via Vimmerby, Norrköping och Skenäs som ligger vid Bråviken, öster om Kolmården. Café Säterdalen, liten ställplats med utsikt över vattnet var målet.

Men vi kom sent, strax före 18, och då stänger serveringen på det lilla kaffet och därigenom också tillgång till toalett. Så var det men den servicen. Har man inte en servering att gå till så får man ordna en egen. Helt ok utsikt. Och den stockholmare som äger fastigheten ute på ön mitt i viken, lär inte vara lottlös den dan försäljning är aktuell.

Nästa etapp gick via E4 upp till Söderhamn. En edylisk liten stad som i sommarvärmen levde ett ganska stillsamt tempo. Även här fick vi första parkett vid vattnet. Perfekt ställplats med tillgång till dusch.


Det hade gått att komma lite närmare kajkanten men kanske bäst att stanna i tid. Utsikten över kanalen inger ett lugn. Femtio meter längre bort ligger turbåten M/S Moa förtöjd vid kajen och väntar på att ta turister ut i skärgården.

Tredje dagen gick färden upp till Höga Kusten-bron. Från början hade vi planen att övernatta där men mycket folk fick oss på andra tankar. Men vackert är det . Därför gick färden denna dag vidare till Sollefteå med parkering mitt emot kommunhuset. Även här vattenutsikt ut över Ångermanälven.

Dagen efter kom vi äntligen fram till Vilhelmina. Nu slog vi på stort och övernattade på Siva camping, naturligtvis med utsikt över vatten. Nu kan vi säga att vår vildmarksresa började. Regelbundna pauser vid t.ex. Stalon med sin utsiktsplats högt där uppe, vid Lidsjöforsen och Trappstegsforsen. Här var också tanken att vi skulle övernatta men trots att klockan bara var 12 så var det redan fullt. Så efter konfererande med ägaren av kiosken, som borde veta bäst om området, drog vi vidare inåt/uppåt Marsliden. Där fick vi några timmars bad vid en långgrund strand med finkornig sand. Fantastisk utsikt med fjällen i bakgrunden. Men det var fler som gillade platsen, mygg, knott och icke minst bromsar.

Det hade gått att övernatta vid badets parkering men efter råd från ”locals”, som kunde terrängen, körde vi tillbaks till Trappstegsforsen och vidare till Saxnäs för att där köra in mot Satsfjället. Bara 5 km grusväg, en del av denna sträcka på 2ans växel. Men det var det värt, precis när det bara växer knotig fjällbjörk och vid denna vägs ände, fanns en vändplats, helt öde, och bara väntade på oss.

Efter en god natts sömn fortsatte färden med Stekenjokk som mål. Men den samiska kyrkbyn Fatomakke krävde sitt besök som var värt de 5 km på en grusväg lik en tvättbräda. Se denna korta film från platån och du kanske blir mer sugen att åka dit!

Här hade vi kunnat stanna flera dagar för att bara njuta av tystnaden och utsikten. Men i lugnt tempo drog vi söder ut. Ett stopp vid ytterligare en samisk kyrkby, Ankared kapell. Slutmålet för dagen blev till sist vid Hällingsåfallet strax söder om Gäddede.

Vi vandrade från nedre parkeringen ca 2 km utmed älven upp till den övre parkeringen. Fantastisk upplevelse. GPS 64.349098 14.379397

Från denna vackra fors drog vi vidare ner till Strömsund. Där lyxade vi till det med en övernattning på campingen. Skönt med en riktig dusch! Strömsund är känd för Beppe Wolger. Se utställningen om hans liv, den är värt varje öre.

Jätten Jorm ser fundersam ut där han sitter, 6 m hög och ganska imponerande!

Ner till Östersund var det bara 10 mil, lagom dagsetapp för oss. Storsjön visade att det känns när vinden tar i. Vi hittade en parkering nere vid sjön, men kunde vända husbilens sida mot vinden och fick lite lä. Här träffade vi ett ungt par från Tyskland, Anne och Sören, som gjorde en riktig Europatripp. Från maj -18 så skulle de göra en en resa genom alla medlemsländer inom EU, här kan vi prata om resa. Finns att följa på deras blogg https://folksofeurope.com

Nu var målet inställt mot Falun för ett besök hos Johanna och Micke. Hit nådde vi efter en övernattning i Åsarna, självklart vid en sjö. Efter några dagar i Falun bar det iväg mot Norge. Strax norr om Rörsbäcksnäs hittade vi en idyllisk liten järn. GPS 61.135183 12.830667.

Kan det bli vackrare? En kväll med störtregn, hagel och åska följdes av en stilla morgon med dis över omgivningen. I tjärnen fanns ädelfisk som ville smaka på mina hårda fotsulor.

Efter några dagar i Budor, Norge, tillsammans med barn och barnbarn riktade vi färden  mot hemmet med en övernattning vid Åråhults camping, söder om Kristinehamn.

Sammanfattning av denna tripp: ca 380 mil, 20 övernattningar varav 5 på betalplatser (ställplats eller camping), 3 vid hyttan i Budor med tillgång till el o dusch samt 12 vid små undanskymda eller stillsamma parkeringar. En mycket trevlig resa som var värd tiden.