Bornholm som semestermål!

Så har vår vecka på Bornholm kommit till sin ända. Sista dagen kom solen och vi kunde njuta av värme nere vid Dueodde. Till och med ett dopp blev det. Det kunde varit varmare i havet men det gick.

Hur är det då att vara husbilsåkare på denna ö? Kan nog inte vara bättre. Lugnt tempo på vägarna, högst 80-vägar, och det är skönt eftersom det finns så mycket vackert att titta på.

Gott om campingar finns det för den som föredrar detta. Men samtidigt finns det gott om små hamnar där det är helt perfekt att stå. Vid många finns det dessutom välstädade toaletter.

Så av 6 nätter betalade vi enbart för en, då nere vid Snogebäcks hamn. Tidigare var det helt gratis parkering men nu har hamnföreningen ordnat en ställplats (150 Dkr.) med vatten, tömning av svartvatten, toaletter och dusch, (5 Dkr/3 min). Appen ”Park4night” är ett bra verktyg för att snabbt hitta möjliga övernattningsplatser.

Ön har mycket att visa upp. Hammerhus fästning, största turiststället, är verkligen mäktigt. Började byggas redan på 1100- talet och användes fram till 1750-talet.

Ön har ett strategiskt läge så många sjöslag har hållits runt ön. Även vi svenskar har ägt ön vid några tillfällen. Sveriges kungar var förr i tiden ständigt i krig och landområden togs som byte. Vid nästa slag förlorade man kanske samma område.

Danmark var ockuperat av tyskarna under andra världskriget. Bornholm hade ett perfekt läge för tyskarna att hålla kontroll på oss svenskar. Men vid krigsslutet invaderades ön av sovjetiska styrkor. Rönne och Nexö bombades sönder 8 och 9 maj -45, flera dagar efter tyskarnas hade lagt ner sina vapen och kapitulerat. De sovjetiska soldaterna var sedan kvar hela 11 månader efter den egentliga freden. Så, tänk om Bornholm hade blivit en sovjetisk republik.

Tack och lov så fick våra danska bröder och systrar tillbaka sin frihet, och vi kan på 1tim 20 min ta oss över från Ystad. Billigt också, 600 kr fram och tillbaka.

Sista natten för oss fick åter bli på hamnparkeringen i Arnager, 8 km söder om Rönne.

Väl över på svensk mark blev det för oss ett sista fikastopp vid Tosteberga ställplats, innan vi ställde in färden mot hemmet i ljusa Småland.

Men nu får det vara slut med danska wienerbröd för en tid, dags för morotsstavar (nedsköljda med en kall dansk).

Dags att återuppta köksrenoveringen på hemmaplan. Men också, nu när vi har fått våra covidpass, börja med planeringen inför hösten resa söderut. Vi får hoppas det inte kommer några bakslag.

2 reaktioner på ”Bornholm som semestermål!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.