Vadå ”Solskensön Bornholm”?

Många är vi nog som under juni månad svettats och plågats av den ihållande värmen. Vi har gjort det under tiden som vi jobbat inne med att renovera gårdshuset och därefter börjat helrenoveringen av vårt kök. Men vi har kunnat se fram emot en vecka på ”solskensön Bornholm”där vi tänkt slappa och njuta.

Så hur har det varit? När vi kom i tisdags var det solsken, sedan kom regnet. Riktigt mycket också. Natten mellan onsdag/torsdag gungade blåsten oss till sömn. Det blåste riktigt ordentligt. Nu låg vi ca 50 meter från strandremsan i Snogebäck och i lä bakom en dansk husbil, men ändå gungade det bra. Så solen över Bornholm, var finns den?

Men det går att ha semester ändå. Det är bara att gilla läget. Varmt i luften och jämna uppehåll mellan skurarna. Vädret har bidragit till att vi har hunnit se mer av ön jämfört med om solen gassat från en klarblå himmel. Då hade vi nog legat på Dueodde och ökat risken för malignt melanom. Så, egentligen har vi haft tur med vädret.

Vår högtidsdag, 1 juli, har vi hunnit fira med bubbel …

och en god middag på Snogebäck Kro, samma ställe som för 21 år sedan.

Eftersom vi vigdes i Rådhuset i Nexö så återvände vi även dit och mindes tillbaka. Tiden har verkligen rusat iväg.

Efter två nätter i Snogebäck har vi nu under fredagen fortsatt norr ut och bl.a besökt Svaneke. Hit kommer solens första strålar över Danmark varje morgon. Staden är nämligen den östligaste punkten (och också en av de allra minsta städerna) i hela Danmark.

Hela staden är välbevarad med korsvirkeshus, trånga gator och blomstrande trädgårdar. Stockrosorna blommar för fullt utmed de färgglada husväggarna.

Ingen förfulning med nya flådiga hus stör ögat. Nu när inte fisket längre är den centrala försörjningen så har öborna hittat andra sätt att livnära sig på. Små boutiquer, handelsbodar, caféer kantar gatorna.

Det luktar ljuvligt från karamellfabriken och här tillverkas även Svanekeöl och senap.

Även här blåser man glas i vackra färger och form. Men vi är nog lite bortskämda, eftersom vi bor nära glasriket, vilket vi är mycket stolta över.

Nästa stopp blev klippstaden Gudhjem. Bebyggelsen har fått anpassas utifrån naturen så det är inte lönt att försöka ta sig ner till hamnen med en husbil. Stans läge gjorde att den redan på Vikingatiden var en viktig handelsstad tack vare sitt läge.

Fisket var länge det som försörjde folket. Några lokala fiskare observerade hur sjömän från Skottland rökte sina strömmingar. Fiskarna tog efter och snart fanns det rökerier i varenda by. Numera har fisket inte den betydelsen men några rökerier finns fortfarande i bruk. När vi vaknade i morse kände vi röklukten från rökeriet som låg några hundra meter bort.

Så dagens lunch blev danskt rågbröd, rökta räkor och rökt makrill. Hade vi haft med en rå äggula (symbol för solen) hade vi avnjutit den klassiska rätten ”sol over Gudhjem”. En stark kall Norrland och en Gammeldansk i medicinskt syfte passade utmärkt.

Vårt nattläger blev i Hammerhavn med havet 10 meter framför oss. Här har vi sovit gott, kanske tack vare Hammerhus fästning som vakande ligger några 100 meter härifrån. Havet låter nästan som längs den portugisiska västkusten, fast i lite mindre format.

Alldeles i närheten ligger Opalsjön som är ett gammalt granitbrott.

Om man är tillräckligt modig kan man ta sig upp på en klippsats och åka zipline 290 meter ner. Garanterat blött avslut. Priset för en åktur är 185 Dkr. Med det blöta avslutet borde det vara gratis, eller?

Vi nöjde oss med att titta på. Här finns också möjlighet till bergsklättring och ridturer med leder runt Hammerhus fästning. Tyvärr så var det fullbokat så den få stå kvar på Evas bucketlist.

Istället fick husbilen ta oss till fästningen som bjuder på mycket historia. Det här är den mest besökta platsen på hela ön.

Eftersom Bornholm har ett sådant strategiskt läge så har ön varit intressant för många. Under en kort tid tillhörde ön till och med Sverige men danskarna tog snabbt tillbaka den.

Nu är vi tillbaka i Snogebäck på stdspetsen efter att ha åkt runt hela ön, ca 15 mil. I morgon söndag hoppas vi på att få njuta av solen under vår sista dag här på ön.

2 reaktioner på ”Vadå ”Solskensön Bornholm”?

    • Fästning i sig är mäktig där den ligger på höjden. Sen har vi Opalsjön med zipline, hästridning och bergsklättring. Och nere vid hamnen en ställplats med toa/dusch, grillplats samt en liten shop. Väl ordnat och värt ett besök./LO

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.