Nu har vi mött vintern!

Sedan förra blogg-inlägget har vi kört 30-35 mil per dag och vi närmar oss Ringsholm för varje dag som går. Genom norra Spanien valde vi de stora vägarna för att komma hem fortare. Nu när vi kommit in i Frankrike kör vi återigen på de mindre vägarna eftersom vi inte behöver ha så bråttom längre. I måndags kom det väntade beskedet att mamma/svärmor stilla somnat in.

Från början hade vi planerat att köra in i västra Schweiz och utmed Rhenfloden men kylan i den delen har gjort att vi valt en mer västlig rutt. Vi har därför de senaste dagarna passerat Lyon och Dijon.

Igår kväll när vi parkerat vid en vingård, Domaine de Grande Ferriére, (mer info), började det falla lite lätt snö. När ägaren av vingården bjöd in oss att provsmaka gårdens sortiment  tackade vi inte nej. Detta resulterade naturligtvis i inköp av x antal flaskor, vilket får ses som en avgift för ställplatsen. Helt OK! Trots våra obefintliga kunskaper i franskan och värdens tillika obefintliga kunskaper i engelska, så fick vi verkligen användning av kroppsspråket. Gav många glada skratt.

I morse när vi vaknade så mötte oss ett vintrigt landskap. Vinstockar i raka rader var täckta med snö! En som gillar detta är Elsa som älskar att springa fritt och jaga snöbollar. Förutom vin är ägaren intresserad av gamla maskiner, traktorer och bilar.

Vägen därifrån och hit upp, ca 20 mil, har kantats av fält med vinstockar. Snötäcket skapade vackra mönster av alla fälten. I vissa områden utnyttjar man i stort sett all mark till odling, ända fram till hustomterna. Vi förstår att detta måste vara en viktig industri för många här.

Utmed vägen har vi sett flera historiska monument. En plats som kändes bekant var Varennes. Här skapades viktig historia för ca 225 år sedan när den flyende kung Ludvig den 16:e och hans hustru drottning Marie-Antoinette stoppades, avslöjades och tvingades återvända till Paris. Båda avrättades senare. Vi svenskar har en del i kungens flyktförsök genom greve Axel von Fersen (drottningens älskare), som organiserade flykten. Mer om denna händelse finns att läsa här.

Just nu befinner vi oss i Langres och en ganska ny ställplats, (mer info). Här kurar vi i husbilen, ullstrumporna på och sakta men säkert försöker vi anpassa oss till ett svalare klimat. Ute är det strax under noll men lite blåst gör att det känns kallare. Ställplatsen har el så värmen är inga problem. Utanför ligger snön några cm djup och utsikten från husbilen är milsvidd.

Resten av vägen hem kommer att gå via Luxemburg, Tyskland och Danmark och om det går som vi tänkt är vi hemma nästa vecka.

Senaste veckans resväg, fram till idag har vi kört ca 925 mil sedan start 21 okt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.