Sevilla – ”Jordens huvudstad”!

I vackert solsken har vi idag fått se en glimt av vad Sevilla har att visa upp.

Sevilla är en storstad med ca 700 000 invånare och är Spaniens fjärde största stad.

Den var redan på 1500-talet en viktig stad. Floden som rinner här, Guadalquivir, är segelbar ända upp hit till Sevilla trots att staden ligger så långt in i landet. All import från ”nya välden” gick via staden. Vilken smart affärsidé från kungafamiljen! Därför kallades staden vid denna period för ”Jordens huvudstad” vilket vi har sett i form av pampiga byggnader, stora parker och trädgårdar utsmyckade med statyer och fontäner.

Vi la mycket tid på Plaza de Espana, ett stort halvcirkelformat torg  och byggnader som uppfördes inför Ibero-amerikanska världsutställningen 1929.

Här fick vi också uppleva äkta flamenco för första gången på vår resa. Att solen sken och värmde gott gjorde inte upplevelsen sämre.

Vi såg katedralen som räknas som en av världens största katedral och här är Christoffer Columbus begravd. Giralda, katedralens klocktorn, är byggd på den minaret som låg här från början. Den övre delen är byggd för att ge plats åt de kristna kyrkklockorna och är ca 105 m högt.

I den äldsta delen av Sevilla låg det judiska kvarteret, Barro Santa Cruz. Kvarteret är byggt med små, smala och trånga kullerstensbelagda gränder och i vissa delar som en labyrint. Det här var ett romerskt sätt att bygga, dels för att husen skulle ge solskydd under den varma sommarperioden, dels förvirra eventuella fiender.

Nere vid floden ligger fortfarande vakttornet Torre del Oro som byggdes på 1300-talet. Kvalitetsbygge!

Nu lämnar vi Sevilla men också Spanien för denna gången. Totalt har vi rest inom Spanien i ca 55 dagar sen vi kom in i landet i mitten av oktober. Så nu känner vi oss färdiga och ser fram emot att få komma över till Portugal. 

En reaktion på ”Sevilla – ”Jordens huvudstad”!

  1. Pingback: Ett gott slut och en god början på ett nytt år. | Ringsholm på väg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.