Bordeaux – världens mest kända vindistrikt

Efter 25 mils körning från Nantes igår lördag, hamnade vi i Saint Porchaire, (mer info) Mörkret hade redan börjat infinna sig så det blev bara en kort promenad på bygatan. Inget folk, helt öde, vi kunde tro att det inte bodde någon i byn. Så det blev en lugn hemmakväll i husbilen.

Eftersom det idag är fars-dag ställde vi färden mot byns bageri för att köpa en fars-dags-bakelse. Till vår förvåning såg vi mycket folk i rörelse, uppklädda och en del med medaljer. Vad händer? När vi såg några brandsoldater i stiliga uniformer kunde vi inte stilla vår nyfikenhet utan var tvungna att fråga vad som var på gång. Jo, 100 årsfirandet av 1a världskrigets slut skulle uppmärksammas med en parad från rådhuset till ett minnesmonument för stupade bybor. Flaggan hissades, fanfar ljöd och högtidstal hölls.  Bland åskådarna fanns även personer som hade mist familjemedlemmar. Cirka 10 miljoner miste sitt liv i detta krig, ett femtiotal från denna by. Det är viktigt att vi i Europa gemensamt arbetar så att detta inte upprepas igen. Att solen sken och det var  20 grader varmt ute gjorde ceremonin ännu vackrare. Hade vi denna morgon haft bråttom för att komma iväg, eller om vi inte  hade varit nyfikna, så hade vi gått miste om denna upplevelse  (även om vi inte förstod något av det som sas så förstod själva innebörden av ceremonin).

img1541953732556[1].jpg

img1541953751605[1].jpgimg1541953889571[1].jpg

Bordeaux är den stad i världen som fått störst del av sin stadskärna förklarad som världsarv av Unesco. Vi diskuterade om vi skulle ge oss in i denna stad, men valde  att avstå och ge oss mer tid i ett av de största vindistrikten här, mellan floderna Dorodogne och Garonne. Utmed vägen böljande åkerfält, välplöjda och i vila för vintern så långt ögat kunde se. När vi kom lite längre in från kusten övergick  landskapet till en lummig lövträdsskog i höstskrud. Efter hand så började det dyka upp vindruvsodlingar, böljande åkrar med sluttning mot söder med raka, långa  led av vinrankor , även deras blad brann i orange färgton. Läs mer här om vindistrikten i Bordeaux.

img1541973370066[1].jpgimg1541973425936[1]Där vi nu står för natten, Chateau Peneau, (mer info) är vi omringade av vinodlingar. I morgon blir det ett besök i vinshopen, ingen bag-in-box här.

img1541953952157[1].jpg

Vår resväg från i onsdag morgon, tre nätter i Nantes, en natt i Saint-Porchaiere och nu här i Chateau Peneau.

Ttregunc - Chateau Vin.JPG

2 reaktioner på ”Bordeaux – världens mest kända vindistrikt

 1. Återigen stort tack för mycket välskrivet reportage från er resa och fina bilder. Längtar så efter den 15:e januari när vår resa söder ut startar. Man är som ett litet barn som väntar på julafton. Vi kommer också att prova på en resa neråt på hösten, eftersom det då är bättre väder att göra lite stopp här och där, men det får vänta tills min fru går i pension. När vi åker i januari är bara focus på att komma ner så fort som möjligt. Ha det fortsatt skönt

  Gilla

  • Tack för din feedback. Vi tar det lugnt. Nu har värmen mött oss. Rekord hittills i Nantes med 20 grader. Idag strålande väder ca 10 mil söder om Bordeaux.
   Lo

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.