Återhämtning i Nantes!

Efter en god natts sömn med skydd av poliskontoret i Trégunc, (mer info), gjorde vi en rundtur i denna lilla by. Igår när vi kom hit var det marknad med lokala produkter, idag ny marknad och nya knallar. Fisken inhandlades dock i en gammal hederlig fiskaffär, färsk bacahlau (torsk på portugisiska). På torget blev det frukt och grönsaker.

Dagens mål var Nantes där vi riktade in oss på Camping de Nantes. Vi valde rakaste vägen för att kommas fram lite tidigare. Att leva två personer i en husbil, dessutom med hund, kräver sin man och kvinna och ganska mycket tålamod. Är det dessutom regnigt så så fanns det behov av storrengöring och tvätt. Att duscha i obegränsad mängd vatten är också en lyx som vi nu har passat på att utnyttja rikligt. Så nu är villan städad, från köket, vardagsrummet, vilstolarna i salongen, sovrummet, dusch och inte minst toaletten, totalt för hela villan mindre än 15 m2. I morgon ska fasaden bli rengjord före avfart. Några minuter ska husbilen få se ren ut.

Förutom storstädningen har vi tagit del av Nantes rika kultur och historia. Vi har vandrat på stenlagda gator och tittat på gamla 1400-talshus. Katedralen är mäktig och storslagen, det tog mer än 400 år att färdigställa den. Det förstår man när man kommer in i denna vackra byggnad. När katedralen dessutom fylldes av orgelns toner så gav det rysningar inombords. Även Elsa tog till sig av lugnet.

img1541794278247[1].jpgimg1541794342942[1].jpgimg1541794457578[1].jpg

Besöket i botaniska trädgården, Jardin Des Plantes, fyllde på det inre ännu mer. Stort grönområde med vattendammar. mängder växter och träd. Naturligtvis måste det vara väldigt mycket vackrare en varm vårdag när allt är på gång att blomma. Men det var vackert även nu.

img1541794661187[1].jpg

Idag har vi vandrat utmed Loiré-floden med målet att få se ”the Grand Éléphant”, den mekaniska elefanten. Tolv meter hög, gjord av 45 ton trä och stål och tar upp till 50 passagerare.  Tyvärr så är det inte högsäsong nu, antal timmar som den traskar runt är minskat och vi kom för tidigt. Men vi fick se den där den stod och vilade. Även den gamla karusellen stod still. Det verkar som den hade gått tillräckligt sakta för oss som inte gillar när det går runt fort.

img1541794709593[1].jpgimg1541794809668[1].jpg

På vägen tillbaka blev det ”window-shoping” i flotta butiker, (men även lite lagom shoping). En affär som bara säljer sardiner kan vara svårt att föreställa sig, men den finns här, vi har sett den.

img1541794874330[1]

Nantes är en gammal stad och har varit en viktig hamnstad. Nu en populär stad med ett växande universitet. Även här på campingen bor det studenter i små kojor, 16 m2 för ca 4100 kr/mån. med väldigt tunna ytterväggar.

Även vid detta besök har vi fått bekräftat att den franska lokalbefolkningen är vänligt sinnade mot oss turister. Fast det är lite synd att så får behärskar engelska språket, inte ens en lärare som undervisade sina elever vid en utelektion kunde kommunicera med mig (till elevernas förtjusning). Fler bilder från Nantes här!

Vår resväg utmed franska atlantkusten den senaste veckan:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.