Alhambra

Nu har vi besökt ännu ett storslaget världsarv. Ni som redan varit där förstår vad vi menar. Det är svårt att beskriva med ord så i det här inlägget blir det mest foto och lite text.

Vi började dagen med att tända ljusen i vår pyttelilla kandelaber för att fira födelsedag. Efter frukost tog vi oss upp till Alhambra dit vi i förhand hade bokat biljetter. (Inte speciellt dyrt, 24 E för oss, med tanke vad man får ut). Det skrivs att man ska boka biljett flera månader i förväg, vi bokade 10 dagar före. Buss- o husbilsparkeringen ligger bara 500 m från ingången, perfekt för hundägare. Kostade strax över 17 E för ca. 5 tim.

Alhambra är en försvarsanläggning och slottsområde och ligger på en höjd utanför Granada. Det var det sista moriska fästet och intogs av det spanska kungahuset i slutet av 1400-talet. Området består av tre delar, borgen Alcazaba, Nasridpalatset och trädgårdsanläggningen Generalife (arabiska o betyder arkitektens trädgård).

Både palatset o trädgården präglas av den västliga islamiska arkitekturen. Både väggar, tak o golv i palatsets rum är utsmyckade med arabiska mönster och tecken.

Vi ser färgstarka, mönstrade mosaikplattor som fortfarande är aktuella i våra moderna hem.

Ett rum som verkligen är imponerande är format som en exakt kub där alla sidor är 12 meter. Ovanpå ligger en 23 m hög kupol. Här tog sultanen emot högt uppsatta personer och viktiga beslut fattades. Spanska kungahuset övertog seden och Christofer Columbus lär ha varit i detta rum.

Inom palatset finns ett antal innergårdar.

De mest berömda är Myrtengården och Lejongården.

Den sista har fått sitt namn efter en fontän som omringas av tolv vita marmorlejon.

Myrtengården består av en stor bassäng med myrtenbuskar omkring. Att ha tillgång till vatten visade på makt och rikedom på den tiden.

Från försvarsborgens högsta utsiktsplats har man en vacker utsikt över staden Granada och berget Sierra Nevada. Givetvis så hade man härifrån koll på att inga oinbjudna gäster tog sig in på området.

Se mer från Alhambra genom att följa länken!

Dagen avslutades med att vi på ca en timma tog oss ner till Medelhavet och värmen. Efter incheckning på en camping var det upplagt för ett restaurangbesök. Så det blev en oförglömlig födelsedag med många upplevelser och intryck. Svårt att slå!

Vill du se fler bilder finns dessa i vårt fotogalleri.https://ringsholm.blog/alhambra/