Sevärda utflyktsmål från al-Bur!

al-Bur? Var är vi nu då? Jo vi är fortfarande kvar i Alvor men för länge sen, när morerna (nordafrikaner) hade tagit över styret i denna del av Portugal, så hette denna lilla vackra fiskeby al-Bur. Alla ortsnamn som börjar på al- har moriskt ursprung. ”al-Gharb”, (landet i väster) stod för den västra utkanten av den muslimska världen, numera Algarve. Trots att de flesta städer förstördes i samband med den stora jordbävningen 1755 så kan vi se skorstenar med gallerverk, apelslundar och mandelträd som är spår från morernas tid.  Så även i lilla Alvor. Dagens historialektion är över!

Alvor är ett bra utgångsläge för att göra dagsutflykter här omkring. Vi har under våra två veckor här passat på att besöka Monchique, fyren Cabo de Sao Vicente och Lagos.

Monchiuque ligger ca 30 km rakt norr ut. De allra flesta orter utmed kusten har förändrats i och med turismen men redan efter några kilometer fick vi en känsla av landsbygd där livet fortfarande är kvar i dåtid. Vägen går genom lummig natur och här och där passerar vi små gårdar. På vägen dit upp stannade vi och tittade på en mängd storkar som satt uppe i sina bon.

Nästa stopp blev vid kurorten Caldas de Monchique. Även på romartiden fanns det behov av återhämtning. Det porlande vattnet från berget var känt för sin helande kraft och lindrade såväl hudsjukdomar, reumatism och matsmältningsbesvär.

Vi utmanade dock inte ödet eftersom Johan den 2:e av Spanien dog strax efter att han druckit brunn här 1495.

Utmed stigen finns skyltar med gympa-övningar

Monchique är en stillsam liten marknadsstad. Den ligger högt och här ifrån har man en vacker utsikt över landskapet.

Troligen slog den här affären igen för flera år sedan!
Dags för den dagliga dosen av cappucino!

Vi var också på Foia-toppen som är den högsta punkten, 902 m.ö.h. på Serra de Monchique. På vägen upp passerade vi genom molnen och såg inte så mycket men väl uppe bjöds vi på en fantastisk utsikt och natur.

Ett annat utflyktsmål var fyren Cabo de Sao Vicente som vi även besökte hösten 2018. Hit ville vi komma igen för att återuppleva de höga klipporna, de storslagna vågorna och de långa stränderna. Fyren ligger strax utanför Sagres och är Europas sydvästligaste punkt på fastlandet. Vi var där en måndag men då var själva fyrområdet stängt så om ni har tanke på att åka hit, välj en annan veckodag.

Vi tog oss till Praia de Beliche som ligger skyddad strax innan Cabo de Sao Vicente. Med sina klippformationer och gyllene sand är detta nog en av de vackraste stränder vi varit på. Det var värt alla de trappsteg vi var tvungna att gå för att ta oss dit.

Två skönheter, en vacker strand och en vacker kvinna!

En eftermiddag gjorde vi en utflykt till Lagos tillsammans med våra goda vänner Mary Ann och Kim. De hade varit här tidigare och guidade oss till udden Ponta da Piedade. En fantastisk plats som ligger några km från Lagos centrum. Platsen är berömd för sin utsikt över Atlantens turkosblå vatten, klippformationer och grottor som formats av havet och tiden. Långa och smala trappor ledde oss ner till en avsats där ett skådespel ständigt pågår.

De höga vågorna slår mot klipporna och bildar vattenkaskader som samtidigt är både fascinerande och skrämmande att se och höra. Känslan att stå där är svår att beskriva utan måste upplevas på plats. En ”här och nukänsla” infinner sig, vilket vi kanske inte upplever så ofta.

Efter detta mäktiga skådespel var vi tvungna att varva ner med en cappucino på ett cafe innanför stadens ringmur. Lagos var under 1400 och 1500talet en viktig utgångspunkt för dåtidens sjöfart. Prins Henrik Sjöfarare stöttade och organiserade de portugisiska upptäcktsresorna som gick utmed Afrikas västkust. En mörk sida av hans verksamhet var att de första slavarna från Sahara fördes hit och såldes på Europas första slavmarknad just här i Lagos. Nu står Henrik Sjöfarare staty nere vid hamnen och spanar över ut över havet.

Den gamla stadsdelen präglas av många vackra byggnader som har fått behålla sina fasader även om husen byggts om. Det skapar en atmosfär som gör staden levande och tilltalande.

Om man föredrar att hålla sig  här i Alvor så är det inga svårigheter att sysselsätta sig. Varje dag tar vi en promenad genom byn ner till hamnen. Eftersom det alltid finns nya människor att prata med så tar det alltid längre tid än vi beräknat. Affären ”Maria Colorida” är svår att gå förbi utan att stanna.

Förutom en trevlig ägare, Andrea, så är hennes lilla affär fylld med fina och vackra ting. Vi passade på att handla barnkläder av hög kvalité.

Ofta passerar vi den lokala saluhallen där man kan handla grönt och fisk.

Idag har vi varit och tittat på kyrkan Divino Salvador som är från 1500-talet och ligger på stadens högsta punkt och visar sin makt. Huvudporten omges av skulpterade löv, lejon och drakar. Den yttersta bågen är utformad som en bläckfiskarm.

Trots sina  500 år ”på nacken” så är skulpturerna välbevarade.

Här i Alvor finns flera vandringsstråk, dels utmed havet men också utmed den lilla floden som mynnar ut vid båthamnen.

Långt därborta står vackra flamingos!

Förutom simhallen (piscina) finns Lotus Flower, ett day spa som ligger inom campingen. Här är det inga problem att spendera tid.

Fatima tar väl hand om dig och erbjuder manicure, pedicure, massage m.m. till rimliga priser. Fatima är engelsk-talande, utbildad inom sitt yrke och lätt att få kontakt med. För Evas del kostade det 28 E att få fina händer och fötter. Mycket valuta för pengarna då behandlingen tog två timmar.

Hoppsan, det blev ett långt inlägg, hoppas du orkat titta på alla bilderna. I morgon, onsdag, lämnar vi al-Bur för denna gången. Vi har här slagit rekord i övernattningar på samma ställe, 18 dygn. Det är säkert inte sista gången vi är här. Men nu är det dags att starta upp Piloten och ge oss ut på vägarna igen. Om två veckor ska vi landa i Lisboa, kortaste vägen dit är ca 32 mil men vår plan är en runda mot spanska gränsen på ca 65 mil. Mer om detta i nästa inlägg.