Trollskogen – norra Öland

Har du ännu inte varit i Trollskogen längst upp på Öland så rekommenderar vi det. Ett stort naturområde och ger, som namnet antyder, en vandring i en trollsk natur.

Från bilparkeringen finns flera välordnade gångvägar in i naturparken.

När vi närmar oss den norra udden ser vi Långe Erik den andra sidan sundet.

Längre norr ut än så här kommer vi inte på Öland, om vi vill vara torra om fötterna. Bara blått vatten så långt ögat kan se, jo, några segel långt där ute såg vi också.

Att tillvaron som växt måste vara tuff förstår vi av alla de knotiga träd längs vandringsvägen. Med ett barns fantasi kan man se mängder av figurer som skapats, och fortfarande skapas, av träden. Den äldsta eken beräknas vara ca 900 år. Tänk va den har varit med om.

Vår hund Elsa ger oss många trevliga möten. Längs vandringsleden möter vi en ung tysk familj. De är på långresa i vårt ”farliga” land sen 7 veckor tillbaka. Höga kusten, Vildmarksvägen och Bohuslän är avklarade och på hemvägen väntar Österlen. Deras två barn, Hanuo och Nora, blir helt uppslukade av Elsa.

Familjen är helt överväldigade av vårt vackra land med dess omväxlande natur. Nästa år är de säkert tillbaka. Hoppas nu att de kan sprida denna positiva inställning till bekanta på hemmaplan. När de kommer hem efter totalt 9 veckors rundresa här, väntar två veckors karantän, men det får det vara värt tyckte de.

Vi själva hamnar på Kårehamns ställplats och får tillfälle att njuta av soligt väder och vacker utsikt.

Bredvid ställplatsen finns en badplats, dock är inte fyrbenta vänner välkomna. Det blir till att krypa under en taggtråd och njuta av stranden på den sidan. Dock ett problem, där finns andra fyrfotingar, ett antal stutar (tjurkalvar som inte längre är tjurar). Ett visst intresse av vår situation spred sig omgående bland de övriga tvåbenta badgästerna, som befann sig på andra sidan av taggtråden. En stut hade tagit samma klippa som vi hade siktat in oss på. Vi hade lätt att ändra vår plan och valde en sanddyn, fortfarade på djurens beach, och fick vara ifred. Deras intresse för Elsa svalnade också ganska fort.

Efter några timmar på stranden och ett antal bad för Elsa, vi tyckte vattnet var lite för svalt, var det dags att dra hemåt. Bron stod där den brukar stå och Öland blev ett ekipage lättare.

Hur upplevde vi nu med den oro över turister som skrivits om. Många turister? Ja, men vi fick bilden av att de allra flesta har tagit till sig av rekommendationen av fysisk distans. Många husbilsåkare? Ja, jättemånga! Vi har haft husbil ca 5 år, gjort 2 vinterresor ner till Portugal men har aldrig mött sååå många husbilskompisar som under dessa mil på Öland. Och då kommer Öland, enligt fastboende, att översvämmas ännu mer v 30. ”Då ska man inte vara på ön” var rådet vi fick.

Men oavsett när du väljer att besöka Öland, passa på och upplev Trollskogen!!

En reaktion på ”Trollskogen – norra Öland

  1. Visst är Trollskogen häftig! Vi har bl a varit där med vår Fotoklubb och ni kan tänka er att det fanns fotomotiv både högt och lågt. För vår del kanske det blir ett Ölandsbesök när de flesta sommarturisterna åkt därifrån!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.