Next stop Potsdam

Vår bild av en naturcamping i Sverige, är en liten äng, omgiven av skog och närhet till en sjö. Utedass, eldstad och en vedhög under ett regnskydd brukar finnas att nyttja. Naturcamping Seeweide, som vi övernattade vid, stämde inte alls överens med vår bild.

Naturen, kossorna och vattnet finns där. Men istället för utedass kunde vi njuta av ett rent och fräscht servicehus med allt man behöver, till och med ett litet bibliotek. Till frukost åt vi nybakade frallor och fick den bästa service man kan tänka sig av personalen. För oss är detta en av de bästa campingar vi har använt oss av någon gång. Vi hade gärna stannat här men Potsdam kallade.

För två år sedan, när vi skulle till Berlin, fick vi tipset att också besöka Potsdam. Men vi tog oss inte tid och körde förbi. Denna gången fanns det, förutom detta råd, ytterligare en anledning att åka till denna stad. Våra husbilsvänner Nadine och Robert har nyligen flyttat hit. Genom dom fick vi en guidad tur genom den enorma park som omger bland annat slotten Neus Palais och Schloss Sanssouci men också andra berömda historiska byggnadsverk.

Schloss Sanssouci ingår sedan 1990 i UNESCOs världsarvslista. Det uppfördes av Fredrik den Store på 1700-talet som hans lilla sommarställe. Här kunde han dra sig undan och slippa alla de tråkiga beslut som en kung oftast måste ta, (krig, krig mer krig). Slottets namn betyder översatt från franskan ” utan bekymmer eller oro”. Enligt hörsägen så ville inte Fredrik den Store egentligen vara kung med alla de krav som följde. Han spelade hellre flöjt, vilket säkert var mindre bekymmersamt. Kungen tillbringade varje sommar på slottet men efter hans död förföll det och det dröjde århundraden innan det rustades upp och är nu en jättestor turistattraktion

Schloss Sanssouci, kungens lilla sommarställe!
Stort, måste ses i verkligheten!
Undrar om man gjorde annat än drack te i tehuset?
Här kan man kanske ta sig ett bad!

Potsdam som stad kallas ibland lite humoristiskt för Tysklands mini-huvudstad. Alla betydelsefulla ledare har vistats och tagit många viktiga beslut där. Historien upprepar sig, deras nye ledare, Olaf Scholz, har sin valkrets just i Potsdam.

Så, Alexa, tack för rådet att åka hit och njuta av all natur, arkitektur och historia . Och tack Robert och Nadine för frukosten ( enligt barnen en födelsedagsfrukost) och för att ni tog er tid att guida oss. Liona och Mika hängde tålmodigt med under den fem timmar långa vandringen utan gnäll. Helt otroligt.

Dagen efter såg vi fler slott och parker men denna gång från sjösidan.

Teaterbyggnad med inspiration från Sydney!
I detta slott, Cecilienhof, idag hotell, möttes Stalin, Truman och Churchill efter krigsslutet 1945 för att rita om Europas kartbild.

Krav för att äntra turistbåten var covidpass, id-kort och munskydd. Utan detta hade vi inte kommit med. Så är det och nu har vi blivit riktigt duktiga på att inte glömma masken.

Fler bilder från Potsdam hittar du här.

Nu tvärsar vi över Tyskland till västra sidan för ännu ett kärt återseende. I Neukirchen-Vluyn bor Maureen, Malte och lilla Frieda som varit gäster i vårt gårdshus fem år i rad.

2 reaktioner på ”Next stop Potsdam

  1. Så kul att få se fina bilder från Potsdam. Vi var där i augusti men tyvärr fick vi inga biljetter för att gå in i slottet så nu har vi anledning till att åka tillbaka nästa gång vi kommer till Tyskland. Vi fick ändå en härlig dag i den fina parken och stod med husbilen över natt på parkeringen ovanför kvarnen.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.