Utan stress längs med Mosel!

Efter nio dagar och ca 150 mil har vi lämnat Tyskland och precis kommit in i Luxemburg. Vädret har de senaste dagarna varit varierande med både sol och regn.

Från Potsdam har vi tvärsat över Tyskland till Neukirchen-Vluyn bara några mil från gränsen till Holland.

Här bor vår vänner Maureen, Malte och lilla Frieda. Vi hade en trevlig eftermiddag, kväll och förmiddag med all service man kan tänka sig, (en god middag och hotell frukost).

Vi fick också äran att hämta Frieda från skolan. Hon tyckte det var roligt att visa upp sina svenska vänner för sina kompisar.

En nära förestående födelsedag var tvungen att firas med ett paket
Lite svensk kultur passar också i Tyskland.
Familjens ”svensk-hörna”. Midsommarstången inköpt på Börjes i Tingsryd.

Efter ytterligare några mil på tyska autobahn var det skönt att ta riktning mot Mosel-floden. Söder om Koblinz kunde vi se de första vinodlingarna på den här resan.

Nu har vi följt floden så nära vi kunnat. Det är fantastiskt vackert med sina små byar som avlöser varandra. Men vi är inte de enda husbilsåkare som gillar att åka den här sträckan. Väldigt många tyska bilar, endast en svensk har vi sett. I varje by finns det en ställplats. Trots det så var det svårt att hitta en ledig plats för natten. Men till slut lyckades vi hitta en plats, gratis till och med.

Vackra hus finns det gott om.

Givetvis besökte vi en weingut (vintillverkare), och inhandlade några flaskor Rieslingvin. Allt vin som såldes var producerat på gården som är 4,5 ha stor och producerar 40-50 000 liter vin varje år. Allt arbete görs av familjen förutom vid själva skörden då plockare hyrs in. Det mesta av skörden måste de göra för hand eftersom det är för brant för att använda maskiner vid skörden.

Utmed hela floden finns mängder av vinodlingar, en del stora men de allra flesta är små, i genomsnitt bara 2,5 ha.

Här skördas det för fullt på en liten vingård utmed vägen.
Färgsprakande pumpor och tomater lyste upp i det gråa vädret.

Vi har idag kört ca 14 mil utmed Mosel. Sträckan tog oss mer än 4 timmar med en genomsnittlig hastighet på 45km/tim. Då förstår man hur floden slingrar sig fram. Men absolut värt tiden och resan.

Nu är vi alltså i Luxemburg, närmare bestämt i Wasserbillig. Dags för att tanka diesel, 1.45 E/l, billigt i jämförelse med hemma, men dyrt jämfört med januari 2019 när vi passerade just här och betalade kring 0.80 E/l. Men bara att bita ihop. I morgon drar vi in i Frankrike mot Verdun.

2 reaktioner på ”Utan stress längs med Mosel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.