Den gråa dagen

För att uppleva ljusa dagar måste man också uppleva gråa. Nu har vi upplevt en sådan grå dag.

När vi lämnade campingen i Wasserbillig, Luxemburg, sken solen men ju närmare vi kom dagens mål, Verdun på den franska sidan, desto gråare blev det. Många av husen vi åkte förbi i byarna går i en brunbeige och dyster färgsättning. Det var så dystert att vi inte fick med oss enda bild. Var det någon färgglad grind eller blomma så la man verkligen märke till detta.

Redan innan vi kom fram till Verdun såg vi spåren efter det fasansfulla slaget som skedde här under första världskriget. Mängder av kratrar från granatnedslag och grävda skyttevärn syntes fortfarande tydligt.

I Verdun hade fransmännen byggt en enorm fästning för att skydda sig från ett eventuellt angrepp från grannen i öster, Tyskland. För att återta land som förlorats i tidigare krig, startade Tyskland första världskriget. Alla män i Frankrike mellan 18 och 40 år, oavsett social rang, kallades in för att försvara sitt land.

Till minne av kriget har man byggt upp ett museum, Verdun Memorial.

När vi kom in i museet flyttades vi mer än 100 år tillbaka. Filmvisning, ljud från bomber, granater, skrik och uppläsning av brev som soldater skickat hem, gav en känsla av hur fruktansvärt kriget var.

Många behövde vård och volontärer på sjukstugan arbetade dygnet runt för att ta hand om skadade.
Här steriliserades instrumenten som användes vid operationen. Redan på den tiden var det handtvätt upp till armbågarna som gällde för att förebygga svåra infektioner. Florence Nightingale var den första som med statistik kunde visa för politiker hur viktig hygienfrågan var.
Matvagnen, tyskarna var först att använda sig av transportabla. I väntan på ett anfall fick soldaterna lite varm mat, under slag kunde det dröja flera dagar.
Stålhjälmar började användas under detta krig Piken på hjälmen visade graden på den som bar den.

Under ett år pågick slaget om Verdun och räknas som första världskrigets värsta slag. Över en miljon män miste livet. Verdun lades helt och hållet i ruiner tillsammans med 8-9 byar i området. Allt till ingen nytta!

En bit från museet ligger en vacker kyrkogård. Där har kvarlevorna av 16 000 stupade soldater fått sin sista vila

Efter krigets slut 1918, dömdes Tyskland som skyldig till kriget och fick betala enorma skadestånd. Något som många anser var en av orsakerna till nästa världskrig. Mer om slaget vid Verdun här

Även om vi inte kan förstå hur fasansfullt det måste ha varit, lämnade vi platsen dystra till sinnet. Vi har i vårt land länge varit förskonade från krigets fasor och förluster, hoppas att det så ska förbli. Men att bli påmind om Europas historia är viktigt för oss alla. Verdun Memorial är värt ett besök!!

Nu är vi tillbaka i verkligheten. Solen har sjunkit från en blå himmel och vi har kommit till Loire-floden som vi tänker följa väster ut. Men mer om detta i nästa inlägg.

Vår resväg från Ringsholm via Ystad, Sassnitz till floden Loire, ca 185 mil.

2 reaktioner på ”Den gråa dagen

  1. När ni är i Frankrike, så har ni inte varit i ”Den brända staden”, Oradour-sur-Glane, så tycker jag absolut att ni ska åka dit. Jag blev djupt berörd av vårt besök där.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.