Minnesvärda besöksmål på vår hemresa.

När målet är att komma hem igen så blir det för oss lite längre körsträckor än vanligt. Som tur är har vi ändå tagit oss tid till att ”stanna upp”.

Vi kunde inte lämna Figueres utan att utforska själva staden mer. Den är känd och präglas av stadens store och specielle son, konstnären Salvador Dali. Han föddes här 1904 och efter sin död begravdes han i källaren till Theatre Museum Dali. Ett museum som han själv var med om att utforma. Klicka HÄR så kan du göra ett besök via skärmen, en riktig höjdare som du inte ska missa.

Dalis konst kännetecknas av absurda och drömska motiv långt från verkligheten. Kanske inte så märkligt, han inspirerades bland annat av Sigmund Freud, psykoanalysens fader.

Men i många av hans målade verk är bakgrunden hämtad från verkligheten, kusten utanför Figueres.

På grund av alla synintryck var det här en väldigt rolig stad att traska runt i. Vi såg endast en liten del av staden och förstår att den har mycket mer att erbjuda.

Vår rundvandring i Figueres krävde givetvis en cappuccino som vi avnjöt på ett litet utecafe i solskenet

Ett sista stopp på spansk mark var en keramikbutik. Hade inte vikt och utrymme i husbilen spelat någon roll, hade mycket kunnat köpts.

Efter några mils färd passerade vi gränsen till Frankrike. Totalt hann vi tillbringa lite mer än 100 dygn på den Iberiska halvön. Det varma vädret var fortfarande med oss.

Nytt land, nya utmaningar.

Morgonen efter vaknade vi upp på vingården Caveau de Morin-Langaran, (ingår i French Passion), med frost på marken. Först nu insåg vi att bistrare tider är att vänta.

Direkt tappat på flaska, kan det bli mer lokalproducerat?
Innan vi lämnade den varma medelhavskusten gällde det att fylla på med mandariner och apelsiner.

Vår färd gick nu vidare utmed floden Rhône på dess västra sida. Mängder av vinodlingar kantade vägen. Dessutom mängder av småbyar med vilket följer väldigt många rondeller. De 30 milen vi körde tog oss 5 timmar.

Vinodlingar så långt ögat kan se utmed vägen!

Det blev ännu en övernattning på en vingård, nu i den lilla byn Ampuis några mil söder om Lyon. Det fanns många att välja på i sista svängen.

Vi valde Domaine de Rosiers som ingår i ”French Passion”. Gratis att stå på och vi erbjöds tillgång till el utan kostnad, som verkligen uppskattas när det börjar bli kallt.

Här görs allt med handkraft. Maskiner är omöjligt att använda på de sluttande bergen.
Tomma tunnor som väntar på höstens skörd.
Källaren där vinet lagras i ekfat håller den perfekta temperaturen året runt.
Fyllda ektunnor på lagring i källaren, ca 200 liter i varje.
Utsikt utmed Rhône, så vackert.

Efter en ytterligare natt på en ställplats i Baumes des Dames hade vi byn Eguisheim som mål. Vi färdades på hög höjd och träden hade klätts i frost under natten.

Byn Eguisheim ligger strax söder om Colmar och ingår i vinområdet Alsace. Vår övernattning här blev en riktig höjdare.

Egiusheim ingår i föreningen ” Les Plus Beaux Villages de France”, (Frankrikes vackraste byar).

Vi kan inget annat än hålla med. Här trängs gamla, välbevarade korsvirkeshus i dova pastellfärger längs trånga gränder.

Vin press som sett sina bästa dagar.
Ett intressant samtal med Claudy som har förmånen att bo i denna miljö.

När mörkret lagt sig kände vi oss tvungna att gå in i byn igen för att få uppleva mystiken och atmosfären som byn förde med sig. Den minnesbilder kommer vi sent att glömma.

Vingården Domaine Pierre de Vinge ligger precis utanför ringmuren runt Eguisheim. Här produceras mest vita viner där Riesling-druvan ses som ”Drottningen av Alsace”. Det fick bli några flaskor att ta hem.

Efter ytterligare ca 30 mil är vi nu i Tyskland. För enkelhetens skull har vi stannat i Bacharach, som ligger utmed floden Rhen. Vi har nämligen varit här tidigare. Ute på floden brummar pråmar i strid ström men uppe i själva byn lägrar sig lugnet.

Vår resväg senaste veckan;

15 reaktioner på ”Minnesvärda besöksmål på vår hemresa.

  1. Mycket intressanta platser ni passerar!
    En annan fråga, vilken typ av däck använder ni så här års då ni både är i värme och troligen också i kyla/vinter vid hemvändandet?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.