Krka Nationalpark

Tycker du om platser med sjöar och mängder av vattenfall? Tycker du om en väldigt grönskande natur ? Då, om du befinner dig i Kroatien, är Krka Nationalpark platsen du ska dra till.

Samtidigt får du kanske chansen att se någon av de många fåglar, som lever här och kanske till och med någon av de 19 olika ormarter som finns här. Gillar du växter finns nästa 900 olika arter att beskåda.

Vi hade läst lite i förväg om den här nationalparken, så därför bestämde vi oss att den är värd ett eget inlägg.

Krka Nationalpark är en av 8 nationalparker i Kroatien och är en av de mest besökta, över 1 miljon besökare per år. Även nu i slutet av september är det fullt med folk. Här finns flera vandringsleder som är välordnade och gör det lätt att ta sig fram. Träspångarna utmed forsarna och de små sjöarna gör att man kommer nära och det är ett ständigt pågående vattenbrus.

Vi valde den led som går till Skradinski Buk, som anses som den största sevärdheten. Här forsar vattnet nerför 17 vattenfall av olika storlekar, längs en sträcka på 800 meter. En helt magiskt och fascinerande upplevelse som vi kommer att minnas lång tid framöver.

Just nu blommade de vilda minicyklamen i stora fält under lövträden.
Nedanstående bilder får tala för sig själva eftersom det är svårt att beskriva känslan av det vi ser och hör.

Här i vattensystemet byggdes ett av världens första vattenkraftverk som levererade växelström. Invigdes i augusti 1895, endast två dagar efter vattenkraftverket vid Niagarafallet.

Det var vetenskapsmannen Nikola Tesla, just från Kroatien, som stod bakom uppfinningen av växelström som vi använder idag. Kanske inte en slump att staden Śibenik bara några mil härifrån blev den första staden i världen som fick gatubelysning med växelström. Kanske inte heller en slump att det idag finns ett känt bilmärke med namnet Tesla. Utan växelström hade den bilen inte funnits.

Efter några kilometers vandring var det skönt att sätta sig ner och bara vänta på bussen. Även Elsa och Doriz var lite slitna.

Även på en buss går det att slappa.

Lite praktiska saker för er som kanske funderar på att åka hit. Vi betalade 200 Kuna/person i entréavgift. Lägger man på ytterligare 10 Kuna så kan man åka buss fram och tillbaka till själva startpunkten på vandringsleden. Vår rekommendation, ta bussen, det blir nog ganska jobbigt att gå fram och tillbaka.

Utanför entrén till nationalparken finns en stor gratisparkering som man kan stå på under besöket. Dock inte tillåtet med övernattning. Däremot finns en camping direkt vid ingången men vi valde i stället en ställplats 500 meter bort, Camp Slapovi Krke. Betalade 13€ (med ACSI) med el inräknat. Helt ok ställe. Ägaren berättade att efter nyår så höjs entréavgiften till nationalparken till 300 Kuna.

Så, ni som någon gång kommer hit ner till Kroatien, ta er tid och åk hit, ni kommer inte bli besvikna. Läs mer om parken på www.np-krka.hr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.