Lata dagar i Kroatien

Nu har vi varit här i Kroatien i fem veckor. När vi kom hit den 22:a september hängde vi undan våra jeans och tjocka tröjor. De är fortfarande kvar i garderoben. Visserligen kom det ett bakslag efter några dagar, med väldigt mycket regn och åska, som gjorde oss lite oroliga. Men skam den som ger sig, efter några dagar sken solen på oss igen, och så har det varit sen dess.

Vi tar det väldigt lugnt och försöker ta tillvara på allt det goda i livet. Till detta hör, förutom sol och bad, givetvis mat, dryck och trevligt umgänge. Varje dag går vi en promenad för att inhandla det vi behöver. Byn Stobreč är inte så stor men här finns det vi behöver. Direkt utanför campingen hittar vi frukt- och grönsakshandlaren, fiskaffären och icke att förglömma bageriet dit det alltid är kö.

Nybakat och gott. Här går det också att köpa ett halvt bröd för ca 7 kr. Så nybakat varje morgon!

Går vi strandpromenaden upp mot kyrkan finns en charkuteriaffär med riktigt kvalitetskött, billigt också.

En anspråkslös skyltning….
…men inne i affären var det fint kött som kunde köpas.

Efter sex veckor var det dags att uppsöka en frisör. Det lyckades vi med och vi var nöjda båda två. Dessutom blev vi inte ruinerade, för oss båda kostade det 210 kr.

Så sammantaget gör vi vårt bästa för att gynna det lokala näringslivet.

Det har också blivit några restaurangbesök tillsammans med Birgitta och Janne. Men igår slog vi på stort och grillade laxkotletter (från Nordnorge) på Jannes fina gasolgrill.

En grillmästare van vid gasolgrill lär upp en annan grillmästare!
Som väl var så var laxen god, även om priset var högt! OBS! Det serverades mer till laxen, om någon trodde något annat.

Det blev en väldigt trevlig kväll och till viss del ett avslut för denna gången. På måndag lättar de ankar och vi gör det samma dagen efter.

När vi drog iväg på den här resan visste vi inte hur det skulle funka med en 14 veckor gammal valp. Men det har visat sig fungera alldeles utmärkt. Givetvis har vi fått anpassa oss efter dem och deras behov, men även Doriz har anammat husbilslivet.

Gäller att utnyttja skuggan även om vi är i slutet av oktober.

De väntar snällt utanför affären, håller sig lugna på restauranger även om det är många som rör sig runt om. Vill vi ha egentid så kan vi lämna dem i husbilen utan problem.

Bara att ligga utanför och vänta!
Mycket som kan vara intressant för en hundvalp!

Trots att vi blivit bättre på att ligga still på ett och samma ställe, så har vi rastat vår husbil lite. En utflykt till den lilla staden Trogir ca tre mil norr om Split har det blivit.

Trogir har en historia som sträcker sig mer än 2000 år tillbaka i tiden. Staden är byggd på en liten ö, 500×280 m, och ligger mellan fastlandet och ön Ciovo. Tack vare sitt strategiska läge har ön styrts av många olika länder,vilket syns på utformningen av stadens byggnader.

Till skillnad från Split och Dubrovnik har man här valt att bevara stadens karaktär som den varit i flera hundra år. Detta har bidragit till att Trogir finns med på UNESCOS världsarvslista

Så fort vi passerade stadsporten upplevde vi en helt annan atmosfär än i Dubrovnik. Här rådde ett lugn, var rent och välskött. De smala kullerstenbelagda gränderna lockar till att gå vidare. Att scener i Games of Thrones spelats in både här och i Dubrovnik är inte förvånande. Naturligtvis så finns det affärer och serveringar här också men de smälter in i den gamla miljön.

En ganska oansenlig stadsport, men innanför är det vackert.
En rejäl entré in till skolan.
Kyrkan tog ca tre hundra år att bygga så olika stilarter blandades
Utanför den gamla staden, på fastlandet, finns en färgstark marknad

Vill du se fler bilder från denna vackra stad så finns dessa under menyfliken Fotogalleri och Kroatien. Eller så klickar du HÄR!

Väl tillbaka på campingen så har vi kunnat njuta av vackra solnedgångar ut över Adriatiska havet.

Som vi tidigare skrivit så börjar vi vår hemresa till vårt kära Ringsholm nu på tisdag. Även om de senaste dygnen varit ovanligt varmt i södra Sverige, så vet vi vilket väder som väntar framöver. Men å andra sidan, det finns mycket annat därhemma som lockar.

3 reaktioner på ”Lata dagar i Kroatien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.