Hälsobefrämjande åtgärder inför hemfärd

Vi hade ett stopp kvar innan vi definitivt lämnade Kroatien, nämligen Nationalparken Plitvička Jezera. Flera hade rekommenderat oss ett besök där. Eftersom vi sett vattenfallen i Nationalparken Krk, så frågade vi oss om det kunde finnas något som överträffar det.

Vi valde att åka inlandet norrut, vilket vi senare tyckte var ett bra beslut. Vägen går genom ett landskap som väldigt mycket liknar vår egna fjällvärld. Höga berg och djupa dalar och en lövskog i praktfulla höstfärger.

Mitt i allt detta, fricampade vi på en liten platå, omgiven av bara utsikt och tystnad.

Efter en god natts sömn i denna miljö åkte vi vidare till Plitvitčka Jezera.

Väl framme packade vi vår matsäck och startade vandringen ner till entrén. Här kan man välja olika vandringsleder utifrån intresse och egen förmåga.

Nationalparken Plitvitčka Jezera är en av de största och äldsta parkerna i Kroatien. Floden Korana har här bildat 16 sjöar längs ett mycket kalkrikt område, vilket säkert bidrar till det turkosfärgade vattnet. Mellan sjöarna finns det mindre och större vattenfall. Här finns också en av de äldsta skogarna i Europa. Att befinna sig här och tänka på att den här miljön skapades för tusentals år sedan är så stort och mäktigt.

Vår rutt började med två båtturer där vi kunde se naturen från sjösidan. Därefter vandrade vi på spångar och välordnade stigar utmed vattnet.

Änderna utanför båten fångade Doriz intresse för en stund.
Sen valde hon en mer vilsam ställning.
Efter några kilometers vandring kändes det skönt att få vila benen och åka transport tillbaka till utgångspunkten.

Efter några timmar var vi tillbaka vid husbilen, nöjda och belåtna.

Forskning säger att naturkontakt ger många hälsofrämjande effekter. Efter denna dag har vi verkligen fyllt på våra depåer, både vad det gäller den psykiska och fysiska hälsan. Annan forskning säger också att måttliga mängder av vin är bra för hälsan.

Därför kändes det helt ok att övernatta på en Kroatisk vingård, Ciban Family Farm, som vi hittat genom appen Campercontact.

Förutom vinprovning så fick vi ett intressant samtal kring livet i Kroatien både före, under och efter Balkankriget. Vi som aldrig behövt uppleva krigets fasor har svårt att förstå skräcken när flyglarm tjuter. Sammantaget blev det en fantastisk dag med många synintryck och givande möten.

Efter detta har vi idag, torsdag, lämnat Kroatien bakom oss för denna gången, (det blir säkert fler besök). Därefter har vi raskt passerat Slovenien, och så kommit in i Österrike. Här har vi övernattat på en ställplats några mil öster om Graz, dags för tömning och fyllning av vatten.

Nu tar vi resten av vår resväg hem som rena transportsträckor, bara ca 170 mil via Puttgarden. Men vi ska ta det lugnt och säkert så det tar några dagar.

Vår resväg de senaste dagarna.

12 reaktioner på ”Hälsobefrämjande åtgärder inför hemfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.