Oradour-sur-Glane, den brända staden

Äntligen, på åttonde resdagen och 235 mil, hände det, sol från en klarblå himmel och hela 14 grader varmt!! Dags att förpassa vinterskorna till garaget och ta på sandalerna.

I vår längtan efter sol och värme har vi nu passerat San Sebastian med några mil. Men för att komma hit har vi varit med om en hel del sedan förra inlägget.

För att komma hit har vi kört både stora och små vägar, dock inga betalvägar. Från floden Maas i norra Frankrike passerade vi Reims som är champagnedistriktets största stad. På vissa sträckor körde vi ”Route Touristique du Champagneoch passerade många små idylliska byar. Vädret inbjöd verkligen inte till några stopp, så ingen champagne i husbilen.

Vi fortsatte vidare mot sydväst för att stanna i Oradour-sur-Glane, en fridfull liten stad. Vi tog en promenad längs med huvudgatan ”Avenue Du 10 Juin”. Här finns det mesta som man behöver, bankomater, apotek, slaktare och inte att förglömma, ett bageri.

Många frestelser, men vi ”föll” inte….
men franska baugetter och crossianter blev det.

Men här finns en mörk historia, en av de värsta som kan ske.

Lördagen den 10 juni 1944 började som en helt vanlig lördag. Folk tog spårvagnen in till jobbet i den större staden Limoges ca 20 km bort, barnen gick till skolan, bagaren satt sin deg på jäsning. Allt var som vanligt!

Men vid middagstid kom en grupp av Hitlers SS soldater och belägrade staden. Alla invånare, gammal som ung, beordrades till stadens öppna plats. Där delades de upp, kvinnor och barn tvingades in i kyrkan, männen in i lador. På en given signal sköts människorna ner med kulsprutor. Därefter slängde soldaterna halm och trävirke på kropparna och tände på. Ingen skulle överleva och ingen skulle kunna identifieras var uppdraget. Därefter gick soldaterna från hus till hus och satte eld på allt.

Efter ett besök på museét som med text, film och foton beskriver livet både före, under och efter massakern, fortsatte vi in i själva staden. I det som finns kvar kunde vi se hur vanliga människor levt och verkat här.

Minne av ett annat bageri.
Tydliga spår efter kulsprutorna..
Någons cykel.
Kyrkan där kvinnorna och barnen spärrades in.
Kyrkogården där alla offren ligger begravda.
Rester av det som blev kvar.
Spårvagnsstationen.

I stort sett hela befolkningen mördades denna eftermiddag, 642 människor, 205 av dessa var barn. Men fem män och en kvinna lyckades undkomma och har kunnat återge händelseförloppet. President de Gaulle bestämde efter krigsslutet att resterna av staden skulle stå kvar som ett monument över krigets vansinne och ondska.

Oradour kallas idag för ”Martyrstaden” eller ”Den brända staden”.

Det är svårt att förstå att detta har hänt men det blir verkligen påtagligt när vi ser de nedbrända husen och kulhålen i väggarna. På kyrkogården ligger de 642 människorna begravda, många med foton. Deras skräck och förtvivlan kommer vi aldrig att förstå.

Massakern i Oradour-sur- Glane räknas idag som en av de värsta krigsförbrytelserna någonsin. En utförlig beskrivning från överlevare kring vad som hände denna lördag kan du läsa om du klickar HÄR.

Det var med sorg i hjärtat och tunga steg vi lämnade den brända staden. Givetvis går våra tankar till ett annat krig i nutid där oskyldiga drabbas. Människan lär sig tydligen aldrig!

För att lätta upp den dystra känslan siktade vi in oss på en vingård i Bordeaux, närmare bestämt Domaine de La Gauche. Naturligtvis gratis parkering men efter vinprovning bytte pengar ägare. Här kunde vi sova gott omgivna av mängder av vinstockar.

En stolt vinodlare i distriktet Sauternes.

Idag, torsdag, har vi fortsatt mot och rundat San Sebastian. Solen har strålat från en blå himmel. Äntligen har våra frusna kroppar börjat tina. Det var en lycka att äntligen få se havet.

Äntligen ser vi havet igen.

Nu står vi på en ställplats ca 5 mil sydväst om San Sebastian i en liten stad som heter Beasain. Vid våra tidigare sju övernattningar har vi stått helt själva, men ikväll är det annorlunda. Fullt hus, 13 husbilar, de flesta spanska men också några franska och sen vi. Gratis, och med el dessutom, det kan vi kalla service.

Under vår resa har vi hittills förflyttat oss varje dag. Men det ska vi försöka ändra på, nämligen snart dags att låta kropparna njuta lite extra. Mer om detta i nästa inlägg!

Vår resväg de senaste dagarna.

14 reaktioner på ”Oradour-sur-Glane, den brända staden

  • Tack för att du uppskattar vår text. Ang husbilen är den 7,45 m lång, det räcker för oss. Kanske du förväxlar oss med någon annan. Hade vi kört en på 9 m så hade vi säkert haft lite problem på de ställen vi övernattar
   Lo

   Gilla

  • Jag var kanske lite för snabb. De vägarna vi har använt hit ner har varit fina. Visserligen i land in i små byar men borde inte vara några problem med en husbil på 9 m. Vår Garmin är ställd på lite mer än 7,50 för säkerhets skull, vi har klarat av det. De platser vi övernattat vid har heller inte varit några problem med.

   Gillad av 1 person

   • Tack bra att veta att vår hb borde kunna köras på vägarna ni använde.
    Finns det någon enkel/tydlig sammanställning om vilka vägar ni kör/körde?

    Ser med spänning fram emot er nästa blogg

    Gilla

 1. Spännande att läsa. Vi kanske möts rent av. Vi åker idag från Spanien till Camping Markadia i Portugal, där vi blir ett par veckor innan vi åker norröver och kommer att passera de ställen som ni skriver om. Få se hur vädret är i Champang när vi passerar, men för säkerhetsskull så ligger det ett par flaskor Cava i husvagnen

  Gillad av 1 person

 2. God förmiddag på er!
  Men så tragiskt att läsa om den brända staden! man blir riktigt ledsen i själen!
  Och lika dant är det i Ukraina! Även om det inte sker så uppenbara massmord på det sättet! Men ändå. Det sker.
  Jag har varit där och varit volontär.
  Men nu önskar jag er en alldeles fantastisk fortsättning på denna resa! Ser fram emot att läsa mer om era strapatser!
  Tusen tack för allt ni delar med er av!
  Kram Lena 🥰

  Gillad av 1 person

 3. Besökte Orador för några år sedan när vi var på väg hem,man blir lite beklämd av att vandra genom den brända staden.
  Ha en fin tur söderöver,är målet camping Alvor?

  Gillad av 1 person

  • Hej Jarl! Givetsvis så måste vi till Alvor som är en favoritplats för oss. Där stannar vi en tid för att vila upp oss inför hemfärden nån gång april.
   Ha det bra var ni än befinner Er.

   Gilla

 4. Orador sur Glane is certainly not to be missed by anyone passing through the region. I have been twice and emotions run high every time. As you say, Man learns nothing from the past and history continues to repeat itself !
  Have a great trip in sunny Spain and Portugal !

  Gilla

  • Unfortunately, much is repeated in this world. Therefore, it is important that as many people as possible visit such places as Oradour. But now we enjoy thermal baths in Caldas de Lobios not far from the Portuguese border in the north.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.