Ljuvliga bad för kropp och själ.

Vid våra tidigare resor igenom den här delen av Spanien har vi färdats utmed atlantkust och njutit av det stora havet, ett vacker böljande landskap och en bergskedja söder ut. Nu ser vi samma bergskedja, fast från den andra sidan.

Utsikten med snöklädda bergstoppar mot den blå himlen är minst lika vacker som havssidan.

Står fortfarande kvar och spanar!

Kvällarna är kyliga och på nätterna är det några minusgrader. Men som hundägare så måste vi ut på promenad, så även i staden Leòn där vi stannade för natten.

En fin park direkt bredvid ställplatsen inbjöd till kvällspromenaden. Grindarna stod öppna och vi traskade in med våra glada hundar. Det var folktomt så de fick springa lösa och busa av sig lite energi.

När vi sen skulle återvända så blev det ett problem. Klockan hade passerat 21.30 och samtliga grindar var låsta med kedja och hänglås. Vad gör man i detta läge?? Till vår lycka såg vi efter en stund en ung tjej, också hon inne i parken, som kunde hjälpa oss från vårt nödläge. Hon visade oss ett stort uppklippt hål i staketet där vi kunde ta oss ut. Fatta att vi var var både lättade och glada.

Dagen efter såg vi att det fanns flera andra kryphål genom staketet, men i mörkret hade de varit svåra att se. Av detta har vi lärt oss att läsa skyltar bättre innan vi går genom en grind.

Nästa gång får vi läsa på innan vi passerar en liknande skylt. Den till höger tolkade vi som att hundar i koppel inte är välkomna, men det stämde inte riktigt.

Vi lämnade Leòn och fortsatte västerut. Den här dagen kunde vi för första gången under hela resan sitta ute ute och fika i strålande solsken. Allt blev bara bättre och bättre!

Vi är högt upp, i skuggan av husen ligger fortfarande snöhögar.
Längs den riktigt gamla landsvägen fick vi en
känsla av vår. Solen värmde, vattnet porlade och de torra löven knastrade under fötterna Det var bara vitsipporna vi saknade.
Även denna gång har vi gått på El Camino!

På eftermiddagen kom vi fram till ett av våra delmål, nämligen Caldas de Lobios.

Här har vi varit tidigare och är nog en plats som vi alltid kommer att längta tillbaka till. Det finns en enkel ställplats några hundra meter upp men vi valde nu precis som tidigare att parkera nere vid badet.

Det är lördag, mycket folk i dammen och på gräsmattan

Dags för vila, så i tre dagar har vi njutit av varma termalbad, vacker natur och fantastiskt väder. Nätterna är fortfarande kalla men dagarna bjuder på sol och värme, så vi njuter verkligen av livets goda.

En speciell känsla att krypa ner i det varma vattnet när klockan närmar sig midnatt.
Även lösgående hästar gillar stället, men vi tror dom föredrar betet före ett bad!

Man behöver inte bara bada. I området finns gott om vandringsstråk, utmed den lilla floden eller uppåt höjderna.

Nästan vart vi går hörs det ständiga porlandet från små vattendrag.
Lite ovanför termalbadet ligger en lite by där tiden verkar ha stått still. Men folk bor fortfarande här.
Här har vi exempel på förrådshus som klarar av att stå emot vädrets makter. Reser man till byn Soajo i Portugal, på den andra sidan av nationalparken, finns det många fler sådana här förrådsbyggnader.

Den sista dagen började vi med ett varmt bad och därefter en långpromenad med Elsa och Doriz innan vi skulle lämna denna ljuvliga plats.

Här stötte vi på några hästar som lugnt betade.
Vårens första vitsippor hittade vi här!

När vi kom iväg var det bara ca 8 km till vi korsade gränsen in mot Portugal. Hela sträckan ner till Geres, ca 20 km, är magiskt vacker. Vägen är smal och krokig så fort går det inte, det tog oss 50 minuter.

Som väl var mötte vi inte en enda bil. Däremot så mötte vi plötsligt en ståtlig häst som gick mitt på vägen.

”Vilka är ni” tycktes hästen säga!

Hästen stannade upp och kikade in på oss genom rutan för att sen traska vidare. Vi tog det som ett tecken på att vi var välkomna!

Eftersom vi hemma har några små portugisiska tuppar i vårt köksfönster, så åkte vi vidare mot tupparnas hemstad, Barcelos.

Legenden om tuppen härstammar från medeltiden och har gjort att tuppen har blivit en av landets främsta symboler för lycka, tur och vishet. Vill du veta mer om legenden, klicka HÄR. Det är en legend så sanningshalten kan diskuteras, men bra är den, tycker vi.

Naturligtvis har staden Barcelos utnyttjat legenden om tuppen, på många ställen möter man ståtliga tuppar, men också andra figurer.

Men ingen tupp utan höna!!

Om det var lite trafik när vi gjorde vår entré in i Portugal, så var det desto mer trafik när vi närmade oss Porto.

Att åka in i en storstad kring fem-tiden är kanske inte en väl vald tid, vi räknade med som mest sju filer.

Nu har vi för första gången på denna resa checkat in på en camping. Här stannar vi några dagar för att återuppleva Porto.

Vi kom försent för att uppleva solnedgången, men himlen var vacker ändå.

Vår resväg de senaste dagarna:

4 reaktioner på ”Ljuvliga bad för kropp och själ.

 1. Så underbart att få följa er på er resa genom Europa. Vi åker husbil men har inte vågat oss så långt ännu. Tyvärr är jag multisjuk så lite försiktig iom covid. Men helt fantastisk att få följa med er o era hundar 🐶 på resan. Vi har katt 🐈 som reser med oss.
  Hälsning
  Jill widenberg

  Shadow4u på Instagram

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

 2. Det är inte utan att man blir lite avundsjuk.
  Befinner mig i Gbg,4grader och regn på tvären.
  Vi har pga,ålder och hälsoskäl tvingats lägga ner långresandet söderöver.
  Ser fram emot nästa resereportage.

  Hälsningar jarl

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.