Vår fantastiska Moder Jord

Efter en god natts sömn på en parkering utanför en skola i Louviers rullade vi vidare för att passera gränsen in i Belgien.

Vädret som vi haft de senaste dagarna, regn och kyligt, var sig likt, men framåt dagen lyste solen fram allt mer.

Under hela vår resa så har vi hittat bra, små platser att övernatta på, alla genom Park4Night. Den platsen vi nu kom till i Belgien var dock lite utöver, nämligen utanför ett nedlagt kloster lite utanför Enghein.

Miljön utanför var fridfull och lugn som sig bör. Man kunde nästan se nunnorna när de skötte om sin kloster trädgård. Här kan man tala om rabarber och ”gröna fingrar”.

Längst ner i trädgården ligger en liten kyrkogård där nunnor fått sin sista vila.

Just den här dagen som vi var här var det lite mer liv, den lokala Trädgårdsföreningen hade ”bytaredag”. Medlemmarna träffades och bytte plantor, inga pengar i omlopp. Av förklarliga skäl så hade vi inga plantor med oss, men ändå gick vi därifrån med flera små plantor som vi fick av Grete, som minne från platsen. Vi hoppas de överlever transporten hem.

Dagen efter var målet Hallerbos, en plats som vi fått tipset om av en svensk som vi träffade i Alvor.

Hallerbos är ett stort natur/urskogsområde på ca 552 ha och kallas också för ”Den blå skogen”. Här finns välordnad vandringsleder som är lätta att följa och ta sig fram på, även för den som är rörelsehindrad.

När som helst på året är det säkert ett vackert naturområde med alla sina stora, gamla bokträd. Vi hade turen att komma när vildhyacinterna och vitsipporna stod i full blom.

Under de kala träden bredde sig ett blått och vitt täcke ut sig på marken. En fantastisk färgkombination som är svår att visa med foto.

Så gillar ni naturupplevelser och är i närheten, gör ett besök. Det är verkligen värt det, och dessutom helt gratis. Vill du i förväg försöka få en upplevelse av skogen, finns här en YouTube-film som du kan se. Men naturligtvis lite reklam i början, bara att vänta några sekunder, klicka HÄR.

Många gånger har vi pratat om att vi måste få se tulpanerna i Holland när de blommar som mest. Så vårt besök i Lisse var mer planerat.

Hela konstverket var gjort av små hyacintblommor.
Nästan så att man kan känna lukten av hyacinter.
Fler hyacintkonstverk såg vi på huvudgatan.
Givetsvis var tulpanlökarna en del i stadsbilden
Likaså de holländska tofflorna.

Parken Keukenhof ligger här med sina 7 miljoner tulpaner. Men även hyacinter, påsk- och pingstliljor och andra lökväxter kan man se här.

Som tur var hade vi fint väder med strålande solsken, vilket gjorde upplevelsen ännu större. Sju miljoner lökar tar sin plats, som ni säkert förstår, så är det en stor park. Allt är noga planerat i form och färg och det krävs många trädgårdsarbetare som jobbar året runt för att parken ska vara öppen två och en halv månad. Mängder av besökare från alla världens hörn tar sig hit under just denna period.

Tusentals hyacinter i olika färger utanför parken.
Som väl var så bokade vi biljetter eftersom det var väldigt många besökare.
Alla tittade för en gång skull åt samma håll.
Tulpaner, tulpaner och ännu fler tulpaner !
En ståtlig Kejsarkrona.
Kanske lite i största laget!

Båda de här platserna, Hallerbos och Keukenhof är fantastiska och värda att besöka. Samtidigt två helt olika miljöer. I den ena, Hallerbos, är det naturen som styr, ingen människohand har lagt sig i. Lökarna växer vilt och skapar sin egen utformning. I Keukenhof är däremot allt noga planerat och strukturerat av människan, vilket ger ett annat avtryck. Att säga att det ena är vackrare än det andra är helt omöjligt. Det är bara att njuta av det som bjuds.

Efter ytterligare två övernattningar på vår väg norrut, i Leeuwarden och Tister, har vi haft en natt i Puttgarden, (Grossenbrode), tankat diesel, gasol och lite annat, för att sen ta färjan över till Rödby.

Även en häst behöver rastas.

Idag har vi tagit oss genom Danmark och kommit in i Sverige och slagit läger på rastplatsen Ekerödsrasten. Det är alltid en speciell känsla att passera gränsen.

Snart hemma.

Även här har våren börjat vakna upp, vitsipporna blommar, tussilagon lyser i vägrenarna och björkarna börjar knoppas. Man blir lika förundrad varje vår det händer, kan det bli vackrare än så?? Vilken fantastisk Moder Jord vi lever på!!

Vår resväg de senaste dagarna:

6 reaktioner på ”Vår fantastiska Moder Jord

  1. As usual it’s great to follow your itinerary and see all these places of interest. The flowers in Holland are really impressive! We are leaving next week for a 3 week trip around Spain (and maybe Portugal) so I’ve been looking at your routes and rereading your tips for these two countries. Thanks so much for your wonderful blog.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.