Naturupplevelser i norra Portugal

På grund av en heldag med regn i lördags, så blev det mycket tid att tillbringa i husbilen. Efter ca 10 mil så kom vi till Camping Queimadela utanför Fafe. Tack och lov så hade det lättat på söndag morgonen och vi bestämde oss för att gå ner till en liten sjö innan vi skulle åka vidare. Solen värmde gott, det var stillsamt och tyst så i stället resulterade det i en vandring runt sjön på 3-4 km med en fantastisk natur. Elsa hade mycket spring i benen och var lycklig för att få röra sig fritt. Leden vi följde gick uppför och nerför, genom smala passager och steniga stigar. I dessa stunder har tiden inte så stor betydelse utan det är här och nu som gäller. Bilderna får tala för sig själva.

När vi hade läst på lite mer om de inre delarna av landet så lockade Douro-dalen och Tras-os-Montes med vinodlingar i terrasser och quintas (vingårdar). Eftersom vi kom iväg rätt sent så kom skymningen snabbt och vi såg inte så mycket av naturen.

Men vi förstod att det måste vara väldigt vackert här. Så därför, efter en övernattning här i Peso da Regua, har vi idag gjort en utflykt längs med floden Corgo´s östra sida upp till Vila Real, för att sen åka tillbaka hit ner till samma ställplats på den västra sidan. En resa på ca 6 mil med en värld full av vinodlingar i prydliga terrasser. Här har man verkligen fått anpassa sig efter naturens utformning och vi förstår att det har krävts mycket möda och svett för att kunna bruka jorden.

Fler bilder här

Området kring floderna Corgo och Duero är det område som först skapade kungariket Portugal. Reser man längre nord-ost så kommer man ännu längre in i Tras-os-Montes ( landet bortom bergen) som är den fattigaste och den minst kända regionen. Här lever traditionerna kvar och befolkningen har sitt eget språk. Det sägs att förr i tiden var det många personer som i andlig eller politisk flykt sökte sig hit till denna ensligt belägna plats. För vår del får vi vänta att utforska detta området vid en annan resa, men visst låter det spännande!!!!! Läs mer här

Nu är vi tillbaka i Peso de Regua och stannar här ytterligare en natt för att imorgon följa floden Douro i riktning mot Porto.

Senaste dagarnas resväg:Soajo-Regua

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.