Från lugnt vatten till dramatisk kust

Vi sa hej då till ett grått och regnigt Porto i torsdags förmiddag. När vi kom fram till ställplatsen i Estarreja, (mer info), hade dimman lättat och vi fick en skön eftermiddag/kväll. Efter en god natts sömn gick vi en runda i byn och hittade en djuraffär där vi tänkte att vi skulle köpa hundfoder. Tyvärr fanns inte vårt märke i deras sortiment men vi fick tips om vart vi skulle vända oss. Det fick bli en tillbakasväng på 2 mil och som tur var så fann vi det vi sökte, sista säcken blev vår, ibland ska man ha tur. Med ett problem mindre passerade vi åter Estarreja och fortsatte till Aveiro, som ibland kallas ”Portugals Venedig” på grund av de kanaler som finns där. Där finns också möjlighet att åka en båttur med ”Moliceiro” som är en båt som liknar en gondol. Aveiro har långt tillbaka i tiden varit en viktig hamnstad men 1575-talet slammades infarten igen i en väldig storm och det skapades laguner. Först på 1700-talet grävde man en ny öppning ut mot havet.

Nu är Aveiro en liten lugn stad. Vi njöt av de vackra husfasaderna som är klädda med kakel i olika mönster. Det vackra vädret gjorde sitt till. Det tog lite tid att gå igenom ett stort affärscenter med lockande utbud, för vår del var det mest att gå runt och titta på julpyntningen och lyssna på gatumusik. Vi passerade också vännernas bro där mängder av färgglada band täckte broräckena. Fler bilder här!

Förra fredagen påtvingades vi ”Black Friday” med väldigt många lockerbjudande. Här i Aveiro var det naturligtvis också många erbjudanden i affärerna. Vi stötte på en grupp unga tjejer som gjorde reklam för ”Green Friday”. Genom att handla i vissa butiker i stan så bidrog affärerna med 10 euro till att plantera ett träd. När vi idag (måndag) har sett milsvid med brand- och stormskadad skog utmed kustvägen söder ut, förstår vi att återplantering är nödvändig. Med en känsla av sorg blev vi påminda av Gudrun-stormen som vi drabbades av 2005. På vissa ställen har man röjt upp efter de väldiga skogsbränderna 2017. Bränderna är de hittills största i Europa och minst 64 människor miste sina liv.

Att sen efter allt detta drabbas av storm med mängder av knäckta träd kan inte vara lätt. Vad händer med vår planet?

Lagom till advent så låg vi still på Barra camping utanför Aveiro, (mer info) under två dygn. Här blev både invändig och utvändig städning av vårt hem. En liten, mini mini adventsljusstake pryder vårt fönster nu.

Vi firade in advent i solsken och 18 graders värme tillsammans med våra nya danska vänner, Maryann och Kim, vi hoppas vi kan träffas längre fram under vår resa.

När vi sen reste vidare valde vi de riktigt kustnära vägarna M592 o N109 och hamnade i söndags eftermiddag i Costa do Lavos, (mer info). En ställplats dit många återkommer gång efter gång. Havet ligger framför en och ett ständigt dån från vågorna ljuder. Vi blev riktigt kulturella genom att av en slump hamna utanför ”Fiskarnas hus” där lokala sångförmågor och musiker skulle underhålla. När vi frågade vad som pågick blev vi inbjudna att delta. Istället för de traditionella julsångerna fick vi nu lyssna till portugisiska glada och taktfulla toner. Vi förstod inget men det var trevligt.

Idag har vi fortsatt utmed kusten som har ändrat karaktär. Havet bryter in med stor kraft mot väldiga klippblock och bildar skummande vattenkaskader. Både fascinerande och skrämmande.Ikväll så har vi slagit läger i Foz do Arelho, (mer info), i viken framför oss ligger vattnet stilla.

2 reaktioner på ”Från lugnt vatten till dramatisk kust

  1. Tack för mycket trevlig blog, och vackra bilder. Vi uppskattar era tips och goda idéer till fina ställen att besöka. Vi själva ser fram emot vår allra första långtur strax efter jul, har bara provkört en liten trip härhemma på 4 dagar, i vår nyköpta husbil. Ska bli så spännande.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.