Lisboa by Night and Day!

Utmed ”Silverkusten”, sträckan mellan Porto och Lissabon, har vi haft turen med vackert väder och fina solnedgångar. Av många anses denna sträcka som den vackraste i Portugal och av det vi har sett är det bara att instämma. Väldigt dramatisk kustlinje med höga klippor och länga stränder nedanför där höga vågor slår in. Vi gjorde ett stopp på en stor parkering vid Foz do Lizandro, (mer info). Ett ständigt brus från havet och en otroligt vacker utsikt. Så, ni som ska ska åka hit ner, ta er den tiden,det är det verkligen värt! Att åka vid den här årstiden innebär väldigt få turister, vilket vi tycker är positivt.

Lissabon har varit ett av våra etappmål. Varför? Jo, Joakim med lilla Kerstin (son och barnbarn) bokade tidigt in en weekendresa hit för att vi skulle kunna träffas. Ytterligare en son, Jakob, kom inflygande från Malaga, till vår stora överraskning o glädje. Förutsättningarna för våra aktiviteter fick naturligtsvis utgå från Kerstin, 3,5 år. Trots detta har vi hunnit se en hel del. Det fina vädret har gjort att vi spenderat mycket tid utomhus. Vi besökte Oceanario de Lisboa, med stora akvarium som passar både liten och stor besökare. Ett måste var att ta en tur med den kända, gamla spårvagnen.

Med utgångspunkt från Rossiotorget hann vi strosa längs gatorna och njuta av miljön. Trots att det var mycket folk så var det väldigt lugnt o rofyllt.

När mörkret hade infunnit sig så blev det en magiskt känsla för oss alla med all den utsmyckning som tändes upp.

Mitt i allt detta vackra står riddarstatyn Dom Pedro och ser ut över Rossiotorget.

För Kerstin var det många intryck. Det gällde att kolla in mycket, till och med att känna och titta på de små gatstenarna var spännande. Att hoppa på ett ben, att följa snirkliga mönster och hålla balansen får ta sin tid.

Här i Lissabon finns något att uppleva för alla. Staden är fylld av konst, historia, musik, dans och arkitektur, många byggnader här är klassade som världsarv.

En riktig höjdare, som man inte bör missa, är ”Time Out Market”, en stor saluhall nära stationen. Här kan man tillbringa flera timmar med att äta och dricka gott. Ett 20-tal stånd erbjuder smårätter i hög klass och till vettiga priser. Till och med på en vanlig måndags eftermiddag var det feststämning, och spontandans förekom till en liten orkester. Inte precis det vi är vana vid hemifrån.

Våra dagar i Lissabon avslutades med en vacker solnedgång med den mäktiga Jesus-statyn i bakgrunden.

Själva statyn av Jesus är 38 m hög och står på ett 82 m högt fundament. Eftersom vi hade vår boplats tre nätter på en parkering på norra sidan av Rio Tajo så var statyn det första vi såg varje morgon och det sista när vi gick och la oss framåt natten. Ställplatsen är en allmän parkering parkering, helt gratis, och vi var inte ensamma. Fullt med husbilar, en del riktiga långliggare. Trots fredagsdisco som slutade kl 06.30, dessutom två stycken som inte var synkade, så upplevdes platsen trygg. Väljer man en sådan central plats så gäller det att gilla läget utan att gnälla. Dessutom får man se fler sidor av samhället, allt är inte rosa.

När vi hade sagt hej då till vår nära o kära lämnade vi Lissabon. Vi tar med oss många fina och goda minnen härifrån och kommer säkerligen att återvända. Det finns mycket kvar att utforska.

Vår resväg den senaste veckan, från campingen söder om Porto till Lissabon camping, (mer info)  där vi låg en natt för att njuta av riktigt mycket dusch igenPorto - Lissabon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.