En annorlunda jul 2018

Vi har nu legat still på Alvor camping, (mer info) som ligger ca 45 km öster om Portugals sydvästra udde. Från början var vår tanke att stanna 2-3 dygn, men hög trivselfaktor har gjort att vi nu inne på 12:e dygnet. Vädret har varit med oss hela tiden och vi får emellanåt nypa oss i armen för att förstå att resan vi planerade har blivit verklighet.

För två år sedan, julen 2016, efter en nära väns bortgång och att vi fått avliva vår älskade hund Donna, började vi fundera på att göra något annorlunda. Livet rusar på väldigt fort och ibland behöver vi stanna upp för att tänka efter vad vi gör med våra liv. Vi hade i december sålt vår första husbil och väntade på vår nästan nya Pilote. Våren 2017 började vi diskutera att övervintra i södra Portugal. På våren när vi hade hämtat ut vår Pilote växte tankarna starkare om en resa söderut så vi började räkna och spara ihop en buffert inför en resa med start hösten 2018.

Förra julen började vi förbereda våra barn och barnbarn på att om det gick som vi ville så skulle vi inte vara hemma med traditionsenligt julfirande på Ringsholm julen -18. Någon kanske tycker att det var lång tid fram till själva resan. Men eftersom det krävdes en del planering på hemmaplan med praktiska ting, anställning som skulle avslutas, hus som skulle hyras ut m.m. så behövde vi denna tid. Nu är vi här i Alvor och och vår dröm är verklighet!!

img1545596527844.jpg

Alvor är en idylisk liten fiskestad med vitmålade hus och röda tegeltak. Små kullerstenslagda gator leder oss genom centrum ner mot hamnen och till den vidsträckta stranden, med finkornig sand och ett blått hav. Dit ner har vi gått varje dag med fikakorg och njutit av utsikten och lugnet. Elsa älskar att få springa fritt utmed stranden.

img1545770176823.jpg

Under sommartid är det mycket turister här, nu ligger lugnet som ett skönt duntäcke över denna charmiga plats. Trots att vi är utanför den verkliga turistsäsongen så är det mycket som är öppet här. Det finns flera små restauranger och mysiga serveringar att välja på. Vårt favoritställe har blivit 38,5, ett litet matställe med färgglada möbler och god mat med bra priser. Varje gång har vi fått lära oss några portugisiska ord som vi har haft användning för i vardagen. Med dessa fraser tillsammans med butikspersonalens ibland knaggliga engelska har vi kunnat kommunicera och samtidigt fått många glada skratt. Att förklara varför man ska ha en mandel i risgrynsgröten var inte det lättaste, men det gick efter många om och men.

img1545769397527.jpg

img1545765775601.jpg

img1545765640367.jpg

Eftersom vi nu har legat still så här länge och är ute och rör oss på gatorna för att ta del av vardagslivet så är det nu många som känner igen oss . De hejar glatt och växlar gärna några ord. Elsa bidrar också med sitt charmiga sätt vilket gör det lättare att skapa kontakt, för det mesta i alla fall. Eva å sin sida, har en enorm förmåga att få kontakt med äldre (yrkesskadad?). Genom att stanna och prata med några äldre så blev hon inbjuden till deras ”nursing-home”. En vänlig personal visade runt och berättade om stället och hur man arbetar där. Vid ett senare besök fick vi också träffa chefen. Förberedelserna inför juldagen var i full gång men vi var välkomna tillbaka, även med Elsa. Det hoppas vi att vi får till innan vi lämnar byn. Här i byn finns också en fin simhall till Evas förtjusning.

Här på campingen bor också våra nya danska vänner, Mary Ann och Kim. Första gången vi träffades var 1:a advent på en camping i Aveiro. Nu hade vi glädjen att träffa dem igen. Det firade vi med ett besök på en engelsk liten restaurang där de serverade tapasbuffe, Annorlunda och god mat jämfört med vår sedvanliga julmat hemifrån. Det var väldigt trevligt och det blev många glada skratt under kvällen.

img1545769324046.jpg

Vi firade också julafton tillsammans men då med inslag av svensk mat och det var nu risgrynen kom till användning.

img1545772484785.jpg

img1545770830591.jpg

img1545769851309.jpg

img1545766015937.jpg

En annorlunda och minnesrik julafton som vi tar med oss! Fler bilder från Alvor hittar du här.

En reaktion på ”En annorlunda jul 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.