En dag med regn och historia!

Himlen öppnade sig redan under natten mellan måndag/tisdag. Hur kan det finnas så mycket vatten uppifrån. Hela dan! Men detta stoppar inte Vikingar. Vi åkte över gränsen till Belgien och hade som första projekt att tanka gasol, billigast i Europa, 0,62/l. Till slut lyckades vi efter det att vi hade lärt oss själva proceduren med kortautomaten, allt är inte självklart!

Dagens mål var den historiskt gamla staden Brugge. Med regnkläder och paraply tog vi oss an en liten del av denna stad. Hur vackert måtte det inte vara en varm vårdag när man kan ta sig en öl i solskenet på en uteservering eller njuta en kaffe med belgisk choklad. Denna dag var det inte läge för detta, vi fick nöja oss med att att titta. Även här blir vi påminda om att julen står för dörren. Hela staden är fylld av vackra gamla historiska byggnader och kultur. Tyvärr så skymde paraplyerna utsikten. Efter ett par timmar var vi rejält blöta och frusna men trots detta var vi nöjda. (Always look on the bright side of life). Duschkabinen fick tjänstgöra som torkskåp, funkade bra.

img1541011071987[1]

img1541011458657[1]

img1541010908622[1]

Regnet fortsatte även under eftermiddagen när vi drog vidare, temperaturen sjönk och varning för ishalka utfärdades av bilens dator. Strax efter franska gränsen hamnade vi i Bray Dunes, (mer info) där vi stannade över natten.

När vi vaknade idag var det helt vindstilla och solen sken. Morgonpromenaden tog riktning mot havet och en helt fantastisk strand låg framför oss. Himlen och havet smälte ihop och gav en känsla av oändlighet. Det rörde sig mycket folk på stranden, barnen lekte och skapade i sanden och vattnet, inga mobiler störde. Elsa fick utrymme för att springa av sig lite energi. En mer fridfull plats har man svårt att tänka sig, ”en lisa för själen”.

img1541011174186[1]

Men efter vårt besök på Museum Dunkerque och utställningen ”Operation Dynamo” så förstår vi att det inte alltid varit så fridfullt på denna strand. Härifrån evakuerades ca 350 000 soldater över till England under en vecka maj/juni 1940. En historisk evakuering som fick mycket stor betydelse för moralen hos engelska befolkningen och dess allierade. Hade den inte lyckats kanske verkligheten hade sett annorlunda ut idag.

img1541011129099[1]

Därifrån har vi följt kustvägen förbi Calais och bland annat kunna se på klipporna i Dover. Nytt nattläger (nr 11 efter ca 190 mil) upprättat vid Fort-Mahon-Plage, (mer info).

Vår resväg senaste veckan:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.