På väg genom Provence

Det har sedan länge funnits en längtan att få komma till Provence, och nu är vi här. Provence förknippas ofta med sina blommande, doftande blå lavendelfält. Men här är så otroligt mycket mer att uppleva och se. Vi fortsatte vår resa västerut på slingrande småvägar mot staden Apt. Trots gps och papperskarta blev det lite extra mil, men ingen nackdel av det, vi hittade nya vackra vägar med lika vackra vyer som Route Napoleon.

Vi hamnade till slut på Camping Cedresi, Apt (mer info) med gångavstånd till centrum.

Ett måste på vår färd var Pont Julien, en gammal bro som romarna lät bygga för ca 2000 år sedan. Den användes för trafik ända fram till 2005. Här kan vi prata om hållbarhet! Vägen från Rom passerade här och gick vidare dels upp till Gallien, dels västerut till Iberiska halvön.

Vi snirklade vidare, nu söder ut, och slog nattläger på Camping Neptune (mer info) precis vid sjön Elang de Berre. En stillsam liten familjecamping där våra hjärnor fick tid för att vila och reflektera över alla intryck. Vi hann också med att tvätta, städa och sola.

Efter 4 dagar var vi redo för nya utmaningar och drog mot Camargue, ett platt deltaområde vid Rhens utflöde. Vi hade läst om de vilda, vita hästarna, svarta tjurarna och mängder av flamingos. Men först när vi kört genom i stort sett hela området såg vi hästarna, då på sådant avstånd att de var svåra att fånga på bild. Och de hästar vi kunde ”fånga”såg ovanligt snälla ut och rondellflamingon hade fel färg. Så lite besvikna var vi allt!

Men vi gjorde en avstickare till staden Arles som bjöd på mycket historia och kultur. Romarna var här för 2000 år sedan och deras byggnadsverk står fortfarande delvis kvar. Stort och mäktigt. Arles blev också platsen för många konstnärer, även svenskar, som hämtade sin inspiration härifrån. Vincent van Gogh bodde här under några år och skapade många av sina kända verk här. Vi tog en cappucino vid det lilla torget där han bodde. Det gula hotellet med sitt trottoarcafe har vi nu fått se i verkligheten, inte bara som målning.

Van Gogh hade nog gillat tröjans färg, men hoppat mobilen!

Efter en lång dag hamnade vi på en äkta fransk vingård, Domain de Morin-Langaran, (mer info) En gratis ställplats där vi sov gott omgivna av olivträd, mandelträd, granatäpplen och naturligtvis vinrankor. Här köpte vi lokalproducerat vin direkt från fatet. Nu har vi provsmakat och det smakade mycket gott!

Igår, tisdags, lämnade vi Frankrike, och passerade gränsen till Spanien.

Vi tar med oss många positiva erfarenheter o minnen från Frankrike. Människorna här har varit trevliga, vänliga och hjälpsamma. I stort sett alla vi mött har hälsat med ett ”bonjour”. När vi stått där med kartan eller mobilen i handen och troligen sett väldigt vilsna ut, så har det alltid varit någon som erbjudit sin hjälp. Trots språkförbistringar har det löst sig.

Nu har vi tillbringat ytterligare en natt på en gratis ställplats, (mer info) med Medelhavet skymtande i bakgrunden.

Fram tills idag har vi på 21 resdagar kört ca 295 mil. Hade vi valt den rakaste vägen så hade det varit 70 mil kortare väg. Tänk vad mycket vi hade missat!

Dagens mål har varit Barcelona men det blev inte så. Efter några mil i lugnt tempo och Garmin inställd så gav den besked om att ta nästa avfart. Problemet var att då hade vi passerat avfarten och var på väg in på betalvägen. Suck, men bara att acceptera. Nästa problem kom omgående, totalstopp, i alla fyra filerna. Troligen ett resultat av de demonstrationer som utbrutit efter de domar som fallit mot tidigare katalanska politiker. Efter 6 km och ca 1,5 tim i kö kom vi av motorvägen. Där kom nästa problem, mitt Visa-kort godkändes inte. Kön bakom oss växte snabbt. En personal kom, förstod problemet och bjöd på avgiften. Alltid en ljuspunkt i tillvaron. Nu tog vi beslutet att dra till en annan plats för dagen men cykeltävling, omdirigering pga vägarbete och en slingrande smal väg uppför och nerför gjorde inte dagen bättre.

Nu har vi dock slagit läger på en liten ställplats (10 €) i S’Agaro (mer info)och kan njuta av Medelhavet ovanför en häck framför vår husbil.

Vi har också beslutat att avstå från att försöka ta oss in till Barcelona för denna gången. Det blir andra tillfällen. Så det får bli en stor runda kring storstan för att undvika eventuella trafikproblem.

Vår resväg senaste veckan, de sista 5 milen saknas dock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.