Våra första steg på El Camino

Precis nu slappar vi på stranden i centrala San Sebastián. Det är ca 23 ° varmt och påminner oss om en sommardag därhemma. Medan vi ”hyvlar” av oss mer och mer kläder ju längre söder ut vi kommer, desto mer kläder drar lokalbefolkningen på sig.

För dessa herrar på stranden känns säkert den här temperaturen som kall och början till vinterperioden

Men innan vi kom hit så var vi ett par dagar på Camping le Bord de Mer, ca 2 mil söder om Biarritz. Vi behövde storstäda vårt mobila Château och tvätta eftersom vi snart varit på väg i tre veckor.

Vi passade på att utforska en sällsynt vacker by, Saint-Jean-de-Luz. Det visade sig vara en idylliskt plats som lockar många turister.

Även Elsa behövde svalka sig med lite glass.

Vi fick också tipset från en husbilsvän att besöka en av Frankrikes vackraste byar, Saint-Jean-Pied-de-Port, när vi ändå var här. Vi kan inget annat än att instämma. Är det vackert nere vid havet, så är det ännu vackrare här. Det var värt att köra 60 km på 70 minuter, enkel väg, och passera fler än 20 rondeller.

Saint Jean Pied de Port är verkligen en vacker plats. Men så klassas den också som en av de vackraste städerna i hela Frankrike av organisationen ”Les Plus Beaux Villages de France”. I deras lista finns 164 vackra städer/byar upptagna. På organisationens hemsida finns en karta så det är enkelt att se om någon plats ligger nära den tänkta resvägen. Kan rekommenderas starkt.

Det finns flera olika vandringsleder som pilgrimer kan ta för att komma till Santiago de Compostela som ligger i västra Spanien. Ca 70% går den ”franska vägen” som börjar just här i denna stad. Det syns bland annat på alla de vandrarhem som erbjuder övernattning för enbart pilgrimer.

Observera, bara 790 km till Compostella!!
Vi träffade en ung man från Tyskland, blivande polis, som precis skulle påbörja sin 30-40 dagars vandring mot Compostela. Vi kommer säkert dit före honom. Han erkände att han inte hade kunnat lämna sin mobil hemma. Hur kunde man vandra förr i tiden, när mobilen inte fanns ens i tankevärlden? Men vi förstår honom!
Inte bara pilgrimer erbjuds övernattning! Här ett hostel för enbart insekter!
Det blev ingen ny basker. Vi behåller hatten av kork köpt i Portugal.
Undrar hur många fötter som slitit på dessa gatstenar
Även här uppmärksammar man internationella bröstcancerdagen (1/10) under hela oktober månad.

I går, lördag, gav vi oss iväg tidigt från campingen och lämnade därmed Frankrike för denna gång. Vi hade bara 45 km till San Sebastian, men för att verkligen vara säkra på att få en plats på en central ställplats på västra sidan av stan, var vi ute i god tid. Vi var där kring 11 och fick en plats (3,30 €/dygn). Efter klockan 12 var alla de 40 platserna upptagna. Många franska, några holländska och brittiska, men inga fler svenska än vår bil. Vi har faktiskt inte sett en enda svensk husbil sen vi var vid Moselfloden. Men det stämde fram tills idag, för ikväll står vi två svenska husbilar på denna ställplats. Och båda är vi på väg mot Alvor i västra Algarve.

Vi var här i San Sebastian hösten 2018 på vår första längre resa. Då var det strålande väder, samma denna gång. Minnesbilderna av den långa strandpromenaden, utsikten, många människor i rörelse, men ändå stillsamt och de små uteserveringarna stämmer fortfarande.

Leonardo da Vinci finns med oss även här, inte bara på Château Chambord och den berömda spiraltrappan där. En utställning pågår på strandpromenaden med några av han geniala uppfinningar.
Den ”Vitruianska mannen” med de, enligt Leonardo da Vinci, idealiska kroppsmåtten. Läs mer här!
Alltid gott med en cappuccino, kanske inte den mest konstnärligaste, men god var den!

I två härliga dagar, med många fotsteg, har vi varit här. San Sebastian är en plats som vi alltid kommer att minnas och längta tillbaka till!

Nu fortsätter resan väster ut med målet Santiago de Compostela, ca 75 mil bort. Förra gången färdades vi alldeles utmed kusten, med många krokar och backar. Nu väljer vi vägar som ligger lite inåt men tänker ändå leta ställplatser utmed kusten, den är ju så vacker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.