Slott och vingårdar längs Loire-floden.

Vi har lämnat det mörka bakom oss och kör västerut med riktning mot floden Loire.

Utmed vår resrutt passerade vi många små byar. Gemensamt för byarna är att alla har sin egen kyrka, en del små och enkla, andra stora och mäktiga. Men alla är vackra på sitt sätt

När vi senare kom ut på de större vägarna omgavs vi av stora fält på var sida. Vi kunde se rektangulära fält i olika storlekar och i alla dess färger. En del var skördade och förberedda för sin vintervila, på andra växte fortfarande grödorna. Mitt i bland detta stod överblommade höga solrosor och bröt av med sin mörkbruna nyans. Det som slog oss var att vi inte såg några gårdar i närheten. Men att dessa arealer inte brukas av några småbönder förstår vi.

Regionen längs med Loire-floden är känd för sina många slott och vinodlingar. Här är lugnt och fridsamt men så har det inte alltid varit. Under 100-årskriget (1337-1453) förekom en mängd stridigheter här mellan Frankrike och England. Räddningen för Frankrike blev när de franska soldaterna med Jeanne d’Arc i spetsen drev ut engelsmännen från Orlèans. Senare dömdes Jeanne dArc till döden och brändes på bål. Men det är en annan historia.

Vi närmade oss Loire-floden och våra förväntningar var stora på att få följa floden och se vinodlingarna, precis som vi gjorde när vi körde utmed Duerofloden i Portugal. Men så blev det inte riktigt. Visst körde vi nära floden, men tyvärr kunde vi inte se så mycket av den på grund av all växtlighet.

Några vinodlingar syntes inte heller till utmed vägen. Lite besvikna blev vi allt.

Däremot finns det gott om slott utmed floden, närmare bestämt 42 stycken som ingår i UNESCOs världsarvslista. Vi valde att besöka två kanske mest berömda, Château de Chambord och Château de Chenonceaux.

Slottet Chambord är det största och mest kända i området. Från början var det ett jaktslott men den franske kungen Frans I lät bygga ett överdådigt residens. När det var färdigställt, ca 140 år efter kungens död, fanns det 440 rum, 365 eldstäder samt 84 stora trappor. Den mest imponerande trappan är en spiralformad trappa i slottets mitt. Den är utformad som två spiraler och konstruerad så att två personer kan gå upp och ner samtidigt utan att mötas. Designen lär ha kommit från Leonardo da Vinci som var god vän med kungen.

Chambord var inte byggt för att bo i permanent.Det var alldeles för stort att värmas upp. Kungen ville helt enkelt imponera på omvärlden genom det här bygget. Dess möbler var tillverkade så att de lätt kunde plockas isär och förflyttas fram och tillbaka när besökare skulle komma.

Utanför slottet finns 50 km2 parkområde, hedmark, och skog, allt omgivet av en 32 km lång mur och är Europas största inhägnade naturreservat.

Det finns många konstverk som är utplacerade i hela slottet. I bakgrunden syns den omtalade spiraltrappan, som är ett konstverk i sig.
Salamander finns avbildad på mer än 300 ställen på väggar och tak.
Tavlan visar blodomloppet och hur en ”tangel” far upp mot huvudet och gör skillnad på liv och död.

Det andra slottet, Château de Chenonceau, är i jämförelse med Chambord till det yttre väldigt anspråkslöst. Däremot är insidan vackert inredd och möblerat i olika stilar och tidsepoker. Bakom detta döljer sig sex olika kvinnor som var och en satt sin prägel på slottets utformning.

Den mest imponerande delen är galleriet. Från början byggdes en bro över floden, 60 m lång och 6 m bred. Längre fram i tiden byggdes bron om och fick två våningar. Här hölls stora baler och fester.

Under andra världskriget hamnade slottet mitt på gränsen mellan det ockuperade Frankrike på ena sidan och det fria Frankrike på andra. Genom denna del av slottet kunde människor fly från ena sidan och komma ut som fria på den andra.

Köksregionen var även då en viktig del av ett hus.

Sex kvinnor har under seklernas gång satt sin prägel på slottet. Var och ens sovrum finns bevarat.

I parken utanför växer cyklamen helt vilt.
Lätt att gå vilse i Labyrinten!

Som sammanfattning av vår resa längs Loire-floden, så var det slotten som var den största upplevelsen. För att få ut det bästa och se så mycket som möjligt så är säkert en organiserad bussresa det allra bästa. Eller att man lägger betydligt mer tid på planering och tid på sitt besök här. Vi har troligtvis missat väldigt mycket men är ändå nöjda.

Nu har vi lämnat Loire-floden och kommit in i Bordeaux-distriktet. Här har vi färdats tidigare och tycker att denna del av Frankrike är väldigt vacker. Här är vi omgivna av vinodlingar vart vi än vänder blicken.

Hösten har börjat göra sig påmind vilket vi ser på de fantastiska färgerna både på träd och vinstockar. Skörden av vissa druvsorter är i full gång . Här plockas druvorna både för hand och maskin.

Under veckan här i Frankrike har vi övernattar vid vingårdar som erbjuder gratis övernattning och en viss service. Vingårdarna ingår i ” French Passion”, och ett medlemskap kostar 350 kr/år. Inför den här resan köpte vi detta. Naturligtvis vill de som ligger bakom konceptet, att man varje år förnyar medlemskapet. De är också noga med att i katalogen påpeka att visa sitt medlemskort när man kommer till en vingård. Men nu så här i efterhand har vi upptäckt att vi vid våra tidigare resor stått vid vingårdar som ingår i FP utan något medlemskap. Vi får se vad som händer med appen nästa år.

På en vingård erbjöds vi fransk frukost, något vi tyckte vi var värda!

På de vingårdar vi besökt har vi mött många härliga människor som verkligen visar att de uppskattar vårt val av övernattning. De har tagit sig tid att berätta och visa oss runt. Vår upplevelse av trevliga fransoser har förstärkts ytterligare. Övernattningarna är gratis som vi skrev tidigare, men pengar har bytt ägare på alla ställen:-).

Det är tydligen inte vanligt med svenska besökare, vilket kanske beror på språksvårigheter. Vi kan ingen franska och många fransmän är dåliga på engelska. Men med hjälp av Google translate så går det utmärkt att kommunicera även om det ibland kan bli lite tokigt, (6 barnbarn översattes till ”sexbomb”). Båda sidor förstod det roliga i detta vilket ledde till ett gott skratt.

Nu fortsätter färden ner till Biaritz i södra Frankrike. Där ska vi ta in på en camping och stanna några dagar. Dags för storstädning av vårt Château (husbilen), tvätt men också lite slapptid. Sen överger vi Frankrike för denna gång och fortsätter väster ut längs den spanska atlantkusten.

Vår färdväg senaste veckan. Hittills har vi kört 270 mil.

Följer vi vår resplan blir det ytterligare 200 mil innan vi är framme i västra delen av Algarve, närmare bestämt Camping Alvor, om ca tre veckor. Hittills en väldigt trevlig resa med många intryck som vi tar med oss.

Det här blev ett ganska långt inlägg, hoppas du orkat med hela!??

6 reaktioner på ”Slott och vingårdar längs Loire-floden.

 1. Underbar och informativ läsning som alltid!
  en liten undran, om man kommer med husvagn, får vi stå på ställplatser och vingårdar med den också?

  Lite trist att så få med husvagn bloggar och Youtubar! Men det ska bli ändring på det när vi åker. 😊

  Men lite tips mottages tacksamt!
  Ser fram emot nästa inlägg! 😍
  //Lena

  Gilla

  • Hejsan, (trodde jag hade svarat), tack för att du följer oss. Husvagn på vingårdar? På de vi har besökt så tror jag att det funkar. Oftast visar de runt och ger förslag på plats att stå. De har själva maskiner så de vet att det måste finnas plats. Vi har varit de enda gästerna på samtliga ställen.På ställplatser funkar det nog också på den här tiden av året när det är lite mindre husbilar ute. Fast längs Mosel, där var det helt packat, så där gäller nog camping. Trevlig resa när ni kommer i väg. Hoppas vi får följa er./LO

   Gillad av 1 person

   • Tack för svar!
    Självklart ska ni få följa oss.
    Dock blir det inte förrän till nästa höst!

    Nu löser vi med spänning era inlägg och suger in alla tips som vi bara kan få!

    Tusen tack för att ni delar med er! 😊

    Gillad av 1 person

 2. Tack för att jag får följa er resa. Det är underbart att få läsa om de platser ni besöker. Några har vi själva besökt och några är nya för oss. Vi börjar vår resa söderut den 12:e november. Ha en fortsatt bra resa.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.