Valencia – paellans och apelsinernas stad!

Vi vaknade upp på Camping Vizmar till en regnig och grå tisdag. Regnet tilltog och vi höll oss inomhus tills det började avta framåt eftermiddagen. Vi lämnade campingen och åkte vidare mot Valencia. Att vi närmade oss staden förstod vi när vi såg alla apelsin- och grönsaksodlingar utmed vägen. Nu är vi lite för tidigt ute för att se mogna apelsiner vilket vi gjorde förra året i dec i Portugal, men när vi kommer hem till jul kan vi säkert köpa apelsiner från Valencia i affären.

Vårt första intryck av Valencia gav oss inga positiva vibbar. Det gråmulna vädret med regn och åska samt livlig trafik med femfiliga rondeller (med trafikljus inne i rondellerna) gjorde inte saken bättre. Men väl framme på Camping Coll Vert hamnade vi bredvid ett svenskt par, Kerstin och Evert, från Trollhättan. Det visade sig att de är mycket beresta husbilsresenärer och förutom ett trevligt samtal fick vi många goda tips kring Valencia. Bland annat fick vi tipset om en bra frisör i närliggande by som vi tog till oss, och vi är också nöjda. Tyvärr så åkte Kerstin och Evert vidare söder ut morgonen efter, men det berodde inte på oss, de hade bestämt detta tidigare. Hoppas att vi stöter på dom utmed vägarna.

Campingen ligger ca 8 km utanför själva staden så nu fick vi äntligen anledning att plocka fram våra cyklar och hundvagn. Det är cykelväg hela vägen in men det var inte helt lätt att hitta rätt så det tog oss nästan 1,5 tim innan vi var inne i gamla stan. Nu fick vi uppleva det verkligt vackra Valencia. Vi strosade runt i de gamla kvarteren i flera timmar, slog oss ner på små utecafeer och njöt av vad staden har att erbjuda. Vi upplever att tempot är mycket lugnare här än i Barcelona som vi besökt tidigare. Den gamla stadskärnan här är mycket mindre och ger en speciell atmosfär. Här finns många gamla vackra byggnader, kultur och mycket historia. Att solen sken gjorde inte dagen sämre.

Timmen blev sen innan vi var tillbaka till husbilen. Vi var trötta och det kändes också i baken att vi inte cyklat på länge. Det kanske inte låter så mycket att ta sig två mil men med minicyklar, utan elmotor, samt en hundvagn med en last på 25 kg hund så blir det ganska tungt. Många ”svischade” förbi med sina flotta elcyklar. Men trots värken i baken var vi nöjda med dagen.

Dagarna efteråt var vi lite mer bekväma och tog bussen in till centrum, 1,50 euro enkel väg. Vi besökte den gamla hundraåriga saluhallen som fungerar utmärkt även idag. Den är indelad i olika sektioner för kött, fisk, ost, frukt och grönsaker i alla de färger. Det är hit det ”vanliga” folket går för att göra sina inköp. Det här får man bara inte missa, öppet mellan 8 och 15.00.

Nästa dag bestämde vi oss för att koncentrera oss på ”City of Arts and Sciences”, ett 2 km långt område uppbyggt på den gamla flodbädden. Här finns sex olika supermoderna byggnader med konst, opera, teater, samt utställningar inom teknik, design och vetenskap. Inom området finns också Europas största akvarium, Oceannografic. Att bara gå genom området är en upplevelse. Vi var så imponerade att vi dagen efter återvände för att bara njuta av allt som man kan se.

Vill du se mer från Valencia, följ länken!

Vi har också hunnit med de sedvanliga shopping-rundorna, cafebesök och havet. Givetvis så har vi även ätit paella. Vår första rätt dystra bild av Valencia har verkligen förändrats och vi är absolut inte färdiga med staden. Hit kommer vi gärna fler gånger. Camping Coll Vert är en idealisk plats att utgå ifrån. Vi har trivts mycket bra, tillmötesgående personal och trevliga campinggäster. Dessutom relativt billigt (14 E/natt med ACSI-kort) för att ligga så nära en storstad.

Även om det känns svårt att lämna denna fina plats så åker vi vidare i morgon mot Alicante. Vi har tagit många bilder här i Valencia, är du intresserad finns de i galleriet, klicka här!

En reaktion på ”Valencia – paellans och apelsinernas stad!

  1. Pingback: Valencia, en blandning av gammalt och nytt. | Ringsholm på väg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.